Solstițiul de iarnă marchează ziua cu cea mai scurtă perioadă de lumină și cea mai lungă noapte din an (în emisfera nordică), totul datorită înclinării pământului. În multe culturi, ziua este o zi de sărbătoare și chiar dacă ești agnostic, poți să găsești totuși un motiv să te bucuri, pentru că după ziua de azi, vei vedea treptat nopți mai scurte și zile mai lungi, ceea ce prevestește apariția primăverii.

În astronomie, se numesc solstiții cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare sau cel mai mic din an.

Solstițiul de iarnă 2021 are loc astăzi, 21 decembrie, la ora 17:59, și marchează cea mai scurtă zi din an, care va fi de 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi și mai lungă, de 15 ore și 10 minute.

Este bogat în simbolism

Indiferent dacă se întâmplă sau nu să fii sensibil la ore lungi de întuneric, este imposibil să nu interpretezi această zi ca pe o întoarcere optimistă către momente mai luminoase. În întreaga lume, în această zi au fost sărbătorite diverse sărbători în diverse tradiții spirituale și religioase, dar toate au implicat un element de renaștere și reînnoire.

 Ne amintește cât de mici suntem

Cuvântul „solstițiu” provine din cuvântul latin „solstitium”, format din cuvântul latin sol, solis, solem: „Soare” și „stitium”, derivat al verbului sisto, sistere, stiti, statum: „a opri”, „a face să stea”, „a rămâne constant”, „a se menține”. Acest lucru se datorează faptului că în această zi, soarele atinge poziția cea mai sudică, așa cum este văzut de pe Pământ, și pare să stea nemișcat la Tropicul Capricornului înainte de a-și schimba direcția. Este greu să te concentrezi pe propriile tale probleme și preocupări mici dacă te gândești la aceste planete uriașe și la mișcarea lor prin univers, nu crezi? Și de aceea ne place. Pentru simțul perspectivei.

De acum încolo ne va fi mult mai ușor să ne ridicăm din pat

Tulburarea afectivă sezonieră (depresia de iarnă) afectează de obicei persoane cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani, manifestându-se mai frecvent în rândul femeilor, atunci când lumina redusă, căldura și culoarea iernii lasă o persoană să se simtă dezamăgită, iritabilă și obosită. Poate îngreuna funcționarea în lunile de iarnă, afectând relațiile și chiar doar capacitatea de a te ridica din pat și de a-ți continua ziua. Pentru cei care consideră iarna un zgomot, cunoașterea că planeta continuă să se întoarcă și că lucrurile se vor mai ușura de acum înainte poate fi o ușurare binecuvântată.

Tradiții și obiceiuri

Tradiția spune că, pe 21 decembrie, oamenii urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, apoi se rugau și făceau petreceri în jurul focului, lucru care se mai păstrează în unele sate din România.

De asemenea, în trecut, de solstițiul de iarnă oamenii sacrificau animale. Această practică a fost ulterior înlocuită cu sacrificarea simbolică a unui stejar sau brad, care era tăiat și apoi ars.

Potrivit folclorului, în această zi se bat răul și binele, se deschid cerurile și străfundurile. În această noapte trebuie să gândim pozitiv, iar cei care vor gândi negativ pe toată durata zilei, vor avea parte de greutăți în tot anul 2022.

Pe 21 decembrie, în ziua solstițiului de iarnă, nu este bine să fii singur, de aceea trebuie să ai grijă să ai pe cineva alături.

Cea mai veche referinţă scrisă despre o sărbătoare ce marca reîntoarcerea Soarelui (solstiţiu) a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea  ţinea 12 zile și avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an.

Solstiţiului îi sunt dedicate sute de structuri megalitice în toată Europa, în cele două Americi, Asia şi Orientul Mijlociu. Chiar şi popoarele care respectau calendarul lunar marcau într-un fel sau altul cele două solstiţii. În Europa, astfel de construcţii din piatră pentru măsurarea poziţiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda. Potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge datează cu aproximaţie din 2050 î.Hr. şi se presupune că au fost poziţionate astfel încât lumina Soarelui la apus, la data solstiţiului de iarnă, să cadă într-un anumit fel.

Potrivit historia.ro în cultura păgânilor, solstițiul de iarnă însemna nașterea Soarelui, simbolizând un nou proces al celor patru anotimpuri. Romanii îl preaslăveau pe Saturn, zeul recoltelor, alături de Mithras, cunoscut drept zeu al luminii.

Foto: Wallpaperacces.com

Distribuie articolul: