Iarna și-a intrat în drepturi. Timpul de afară ne aduce o mare bucurie și nostalgie, dar totodată și noi provocări, în special pentru șoferi. Acum ei trebuie să fie mai atenți ca niciodată, deoarece din păcate pe astfel de drumuri periculoase se întâmplă multe accidente. De aceea, acest articol este dedicat tuturor șoferilor și șoferițelor.

Sfaturi pentru şoferii care circulă pe timp de iarnă, în condiţiile unui carosabil acoperit de zăpadă şi polei: 

Soluție contra umidității în salonul automobilului

Potrivit sinteza.org rămășițile de umiditate în cabină duc la parbrizuri congelate. Eliminarea umezelii este de dorit să se producă prin aerisirea salonului și prin deschiderea ușilor timp de 5-10 minute.

Să circule cu prudență

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă, să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo rutiere şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de vehiculul din faţă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă.

Să asigure o vizibilitate bună 

Şoferii sunt sfătuiţi să nu bruscheze comenzile autoturismului şi să asigure o bună vizibilitate a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale şi oglinzilor retrovizoare.

Să îndepărteze gheața și zăpada de pe vehicule 

Zăpada și gheața trebuie să fie eliminate înainte de călătorie, deoarece în timpul deplasării această masă se dezgheață treptat, și la frânare alunecă pe sticlă, creând situații de urgență. Astfel, se înlătură această masă rece înainte de plecare, cu o perie și racletă. De pe carcasă se îndepărtează cu o perie de zăpadă cu peri moi, în timp ce racleta de gheață curăță doar parbrizul. 

Luminile să fie mereu aprinse 

Conform europafm.ro se recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire al parbrizului şi lunetei maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Deschide corect ușa 

Nu este necesar să se toarne apă fierbinte pe dispozitivul de blocare congelat, apa va complica foarte mult accesul în viitor în vehicul. În cazul în care nu dispui de instalații speciale pentru dezghețarea încuietorii, atunci este posibil să se încălzească cheia în sine, cu brichete sau chibrituri. Această metodă trebuie utilizată cu precauție în cazul în care cheia este într-un singur corp cu brelocul de închidere centralizată.

Nu frâna brusc 

Evită să acţionezi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece poți derapa foarte uşor. Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei nu trebuie să virezi şi să frânezi în acelaşi timp. Nu efectua depăşiri riscante, pentru că poți derapa foarte uşor.

Anvelope și lanțuri de zăpadă 

Nu ignora cumpărarea de anvelope de iarnă sau lanțurile de zăpadă. Anvelopele de iarnă au protecții și crampoane speciale care te vor ajuta să obții siguranța maximă chiar și pe suprafețe înghețate.

Păstrează distanța 

Nici măcar o mașină modernă funcțională nu are capacitatea fizică de a frâna pe suprafețe alunecoase la fel de eficient ca vara. Prin urmare, încearcă întotdeauna să păstrezi distanța și, de asemenea, evită frânările bruște și schimbarea benzii.

Tu ții cont de aceste sfaturi?