Colegii noștri de la AGORA, au inițiat un material de investigare în care să analizeze evoluția Circului din Chișinău. Drept rezultat au obținut un articol interesant în care au reflectat soarta circului despre care s-ar putea să ți-l amintești cu nostalgie încă din anii copilăriri. Te invităm să vezi ce articol curios au obținut.

Cu aproape 2.000 de spectatori, adunați în jurul manejului în care evoluau jonglori, acrobati, clovni și animale dresate. Așa și-a început activitatea Circul din Chișinău care avea să devină unul dintre cele mai mari și frumoase din spațiul sovietic. Trupe de artiști din zeci de țări veneau pentru spectatorii de la Chișinău. Azi, la distanță de 40 de ani de la fondare și 17 ani de la închiderea arenei mari, clădirea Circului rămâne să aștepte timpuri mai bune. 

Datele despre primul Circ din Chișinău sunt documentate începând cu secolul al XIX-lea când a fost construită o clădire pentru spectacole. Aceasta se află în prezent în apropierea actualului Teatru Național M. Eminescu, nu departe de clădirea Judecătoriei.

Clădirea Circului, a doua jumătate a sec. XIX. Sursa: chisinauorasulmeu.wordpress.com

Circul de pe atunci a aparținut antreprenorului Wilhelm Sur și a funcționat în anii 1870. În 1874 edificiul a fost reconstruit și în el s-a deschis teatrul orășenesc. Însă, la sfârșitul anului 1875, această clădire a ars.

Ulterior, la începutul secolului a XX-lea, Filarmonica Națională a devenit locul unde erau găzduiți artiștii de circ. Pe acele timpuri edificiul arăta diferit așa cum coloanele de la intrare au fost adăugată mai târziu.

Clădirea Filarmonicii din Chișinău. Sursa: oldchisinau.com

În perioada sovietică, înainte de construirea actualei clădiri, spectacolele de circ aveau loc în spații temporare. În anii 1950, trupele străine și artiștii de la noi organizau spectacole în corturi amenajate în acest scop.

Anul 1981: La Chișinău începe construcția clădirii Circului

La sfârșitul secolului al XVIII-lea,  în anul 1.772, boierul Constantin Râşcanu devine proprietarul pământurilor din regiunea actualului Circ. Moșia era populată și zeci de familii își aveau acolo locuințele. Așa că, boierul decide să ridice o biserică. Iar acolo unde este lăcașul sfânt s-a găsit loc și de un cimitir. Datele istorice vorbesc despre faptul că pe acele locuri erau înmormântați nobilii.

Peste aproape 200 de ani, pe locul vechiului cimitir se inițiază construcția impunătoarei clădiri a Circului de Stat din Chișinău. Lucrările au demarat în 1981, iar în 2021 marcăm 40 de ani de la fondarea edificiului.

Anii 80: Clădirea Circului, în construcție. Sursa foto: Bugaga.ru

Arhitectura impresionantă a edificiului

Autorii proiectului edificiului și unii realizatori ai lui au fost arhitecții S. Șoihet și A. Kirilenko, inginerii T. Goriunova și M. Șein, brigadierul A. Parsin, electrosudorul-montor M. Postolache, muncitorul-marmurist N. Startev. Munca arhitectului șef  S.M. Șoihet a ajuns să fie apreciată cu Premiul de Stat al RSS Moldovenești, în 1984

Iar ulterior, Circul din Chișinău a fost recunoscut drept cel mai frumos din spațiul sovietic și unul dintre cele mai mari din lume, fiind pe locul patru după suprafață.

Proiectul a fost unul de-a dreptul impresionant pentru acele timpuri. Sala mare de spectacole a fost prevăzută cu spații pentru găzduirea a 1.900 de spectatori, cu locuri amenajate în formă de amfiteatru.

Însăși arena pe care evoluau artiștii de circ are dimensiunea de 13 metri. Cupola sălii este demontabilă. Iar coridorul din jurul sălii de spectacol era ornamentat cu picturi murale în tehnică encaustică realizate de pictorul P.Obuh.

Anul 2016. Sursa foto: Danlux.livejournal.com

Anul 2016. Sursa foto: Danlux.livejournal.com

Artiștii aveau posibilitatea să se antreneze și să repete spectacolele într-un manej separat. Clădirea era prevăzută cu încăperi echipă, încăperi pentru animale și chiar un punct veterinar care funcționa într-o clădire din spatele Circului.

Aprilie, 1982: Primul spectacol în noul Circ

La 25 aprilie 1982, în cinstea celei de-a 60-a aniversări a URSS, Circul a deschis ușile pentru primii spectatori. Mai jos vedem imagini rare de arhivă cu acel prim spectacol.

Odată ce și-a lansat activitatea, circul din Chișinău a început să înregistreze noi performanțe. Lunar, artiștii prezentau 30 – 57 de spectacole și asta în ciuda faptului că restul trupelor de circ din Uniunea Sovietică adunau spectatorii doar de 12 ori pe an, notează prospect.md.

Circul din Chișinău a devenit renumit în tot spațiul sovietic așa încât era vizitat și de trupe de artiști din străinătate, iar sala era mereu plină cu spectatori.

Circul la mijlocul anilor 90. Afișul promite un spectacol cu reptile din jungla Amazonului. Sursa: oldchisinau.com

Acum, pentru a continua lectura articolului, te încurajăm să accesezi aici.

Sursa: AGORA