Oul este un ingredient complex și gustos în orice formă îl gătim. Fie că preferăm ouăle fierte, pe cele poșate sau ouăle ochiuri, rezultatul final e garantat delicios. Iată 3 rețete din care să te inspiri! 

Ouă poșate cu sos de iaurt

Ingrediente pentru ouă poșate cu sos de iaurt

6 ouă

½ linguriţă sare

1 lingură oţet

Pentru sos:

400 g iaurt grecesc (10% grăsime)

1 căţel de usturoi

½ linguriță sare 40 g unt

½ linguriţă boia dulce

1 praf de chili

oregano uscat (opţional)

Mod de preparare ouă poșate cu sos de iaurt

Topeşti untul şi îl laşi să se răcorească, apoi încorporezi boiaua dulce şi praful de chili. Amesteci iaurtul cu usturoiul zdrobit şi cu sarea. Dai deoparte

  Pentru ouăle poşate, fierbi într-o cratiţă încăpătoare apa cu sarea şi oţetul. Spargi un ou, într-un castron micuţ, faci cu o lingură un „vârtej“ în apa clocotită, amestecând în cerc, de 3-4 ori, apoi răstorni repede oul. Îl fierbi 2 minute şi îl scoţi cu o spumieră, pe un platou. Procedezi la fel cu celelalte ouă. Într-o farfurie, aşezi 3 linguri de iaurt, câte 2 ouă şi stropeşti cu sosul de unt cu boia. Dacă doreşti, poţi presăra oregano uscat. Servești preparatul cu pâie prăjită.

Quiche cu ouă

Ingrediente pentru quiche cu ouă

Pentru aluat:

100 g unt (82% grăsime)

1 ou

200 g făină 1 praf de sare

Pentru umplutură:

3 ouă crude 3-4 ouă fierte

300 ml smântână lichidă pentru gătit (20% grăsime)

150 g cașcaval

100 g mazăre din conservă

sare

piper

mărar, pentru decor

Mod de preparare pentru quiche cu ouă

Frămânți untul rece, tăiat cubulețe, cu făina și cu praful de sare, apoi adaugi oul. Când aluatul e omogen, îi dai forma unei bile, îl înfășori în folie alimentară și îl pui în frigider o oră.

Întinzi o foaie de aluat cu grosimea de jumătate de centimetru și o așezi într-o formă de tartă, inclusiv pe pereți, apoi îndepărtezi surplusul și o dai din nou la rece, 15 minute.

Descojești ouăle fierte și le tai jumătăți. Bați ouăle, apoi încorporezi smântâna lichidă și asezonezi cu sare și piper. Scoți forma din frigider și torni amestecul de ouă. Presari mazărea scursă și aranjezi deasupra ouăle fierte. Dai quiche-ul la cuptor, la 180 °C, 45-55 de minute. Îl decorezi cu frunzulițe de mărar.

Spanac cu ouă ochiuri și feta

Ingrediente pentru spanac cu ouă ochiuri și feta

1 kg spanac proaspăt

1 ceapă

2 căţei de usturoi

2 linguri ulei

3-4 ouă 100 ml

smântână lichidă (15% grăsime)

100 g brânză feta

unt, pentru uns

sare

piper alb, măcinat

Mod de preparare spanac cu ouă ochiuri și feta

Cureţi spanacul de codiţe şi îl speli bine în 3-4 ape, pentru a elimina tot pământul şi impurităţile. Îl laşi la scurs. Pui ceapa mărunţită la sotat în ulei, la foc mic, 2-3 minute, apoi adaugi usturoiul feliat şi îl căleşti încă un minut. Pui şi spanacul,

condimentezi cu sare şi piper, după gust, mai laşi 5 minute pe foc, apoi scurgi zeama lăsată. Torni smântâna lichidă, omogenizezi și dai deoparte.

Într-un vas termorezistent, uns cu unt, răstorni spanacul, iar din loc în loc, cu dosul unei linguri, faci mici gropiţe, în care spargi ouăle. Dai tava la cuptor, 15 minute. La final, presari brânza feta sfărâmată și servești fierbinte.

Distribuie articolul: