Informația a fost confirmată de Serviciul de Presă al MSMPS, notează sănătateinfo.md. Deși a declarat de mai multe ori că nu se va implica în campania electorală pentru alegerile parlamentare, pe motiv că ar avea prea multe reforme de făcut, Silvia Radu s-a răzgândit.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a degrevat din funcție pe perioada campaniei electorale. În locul ei a rămas să gestioneze treburile în minister, secretarul general de stat, Boris Gîlca.

Informația a fost confirmată de Serviciul de Presă al MSMPS. Deși a declarat de mai multe ori că nu se va implica în campania electorală pentru alegerile parlamentare, pe motiv că ar avea prea multe reforme de făcut, Silvia Radu nu s-a ținut de cuvânt. Aceasta se regăsește pe locul 20 în lista Partidului Democrat printre candidații care se văd deputați în viitorul Legislativ. Ministra a găsit și o justificare. Ea a declarat presei că își dorește ca toate reformele începute să continue, notează sănătateinfo.md.

Amintim că Silvia Radu a fost învestită în funcție în luna septembrie 2018, după ce Guvernul Filip a demis-o pe ministra, Svetlana Cebotari.

La învestire, premierul Pavel Filip a declarat că Radu va avea un mandat scurt, de doar cinci luni. În această perioadă, demnitarul a avut misiunea să pregătească un concept al reformei spitalelor. Un draft al documentului a fost prezentat la Guvern la sfârșitul anului trecut, însă doar unui cerc restrâns de specialiști. Ulterior proiectul nu a mai fost prezentat public, iar Silvia Radu a declarat că cei interesați vor avea acces la el în momentul în care va fi supus dezbaterilor publice.

Silvia Radu nu s-a evidențiat însă până acum cu vreo reformă esențială, ci cu mai multe proiecte controversate, vizite inopinate la diverse instituții medicale și demiterea unor directori.

De exemplu, semnătura Silviei Radu stă pe un document supus dezbaterilor publice, care favorizează anumiți producători de tutun, respectiv și produse din tutun. În mod special este vorba de produsele din tutun care nu arde. Mai mult, documentul sugerează că acestea ar fi mai puțin periculoase pentru sănătate, deși inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, a recomandat Guvernelor să nu admită plasarea acestora pe piață, întrucât nu există suficiente studii care ar demonstra inofensivitatea lor.

Alte două documente controversate pe care le-a promovat ministra Radu de curând țin de transmiterea către privați a serviciilor de dializă și de radiologie. Hotărârile au fost deja aprobate de Guvern și prevăd transmiterea către privați a serviciului de dializă pe o perioadă de 25 de ani, iar a celui de radiologie – pe o perioadă de 45 de ani.

Are sau nu șanse Silvia Radu să devină deputat? Deocamdată nu se știe, or, sondajele arată că democrații ar putea avea în următorul Legislativ în jur de 18 deputați, iar cei mai mulți ar urma să ajungă în aceste fotolii venind de pe circumscripții.

Distribuie articolul: