În Moldova, 60 la sută din femeile depistate cu cancer de col uterin descoperă boala târziu, atunci când tratamentul devine aproape ineficient. Și asta, din cauză că multe dintre instituțiile medicale nu dispun de aparate speciale care ar putea descoperi celulele canceroase. Din acest motiv, la Chișinău a fost lansat în premieră un curs intensiv pentru medicii ginecologi în domeniul colposcopiei.

Procedura medicală constă în examinarea pereților vaginului, coloanei vaginale și a colului uterin și are scopul să descopere leziunile precanceroase la femei. La instruire au participat 15 medici obstetricieni-ginecologi din mai multe raioane. Astfel, Ministerul Sănătății își propune să ofere acces femeilor la servicii medicale de calitate pe întreg teritoriul țării, precum și să prevină îmbolnăvirea de cancer de col uterin, dar și decesele cauzate de acesta.

Rodica Scutelnic, secretara de stat al Ministerului Sănătății:

„Una dintre opțiunile care asigură depistarea afecțiunilor precanceroase este colposcopia. Scopul acestei investigații nu este identificarea cancerului, ci depistarea și asigurarea tratamentului leziunilor precanceroase pentru prevenirea depistării cancerului de col uterin. Rănile identificate la această etapă pot fi tratate simplu în condiții de ambulatoriu. Astfel, odată ce medicii vor fi instruiți, majoritatea acestor afecțiuni identificate vor putea fi tratate”.

La modul practic, programul de instruire va dura șase luni și se va încheia în decembrie. Acesta conține sesiuni teoretice și practice, dar și un modul online. Medicii prezenți la prima lecție sunt foarte entuziasmați că vor putea aplica pentru un certificat internațional.

Stela Tihon, medic obstetrician-ginecolog de la Asociația Medicală Teritorială Râșcani, a declarat pentru Sănătate Info:

„Vrem să cunoaștem mai multe ca să putem să prevenim cancerul de col uterin. Femeile noastre trebuie să fie sănătoase. Am mai participat la astfel de cursuri, dar nu la specializări internaționale și chiar vreau să obțin cunoștințe noi și certificare internațională”.

Programele de screening al cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire. În Moldova, procedura este efectuată odată la trei ani pentru femeile cu vârsta între 25 și 61 de ani.

Potrivit Ministerului Sănătății, anual 150 de femei din Moldova decedează din cauza cancerului cervical.

Sursa: e-sanatate.md

Distribuie articolul: