De 28 de ani învață copii. Știe să-i capteze din prima clipă, pentru ca, ulterior să le devină o a doua mamă. În ajunul Zilei Internaționale a Profesorului, faceți cunoștință cu unul dintre oamenii care participă la creșterea și educarea unor noi generații – Irina Luca, învățătoare la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Și dacă tot a trecut o lună de la începutul anului școlar, venim în ajutorul părinților cu câteva sfaturi utile. Este dificil să treceți peste perioada de acomodare cu o nouă treaptă din viața micuțului vostru? Citiți cu atenție povețele venite din partea unui pedagog cu experiență.

Prin mâinile ei au trecut șase generații și nu se oprește aici. Adoră copiii și nu își poate imagina o zi fără ei. Dar, pentru început, haideți să facem cunoștință cu Dna Luca Irina.

„Cred cu certitudine că, meseria de învățător are ceva ce atrage, ceva ce te face să simți că anume asta este ceea ce poți realiza cel mai bine. Cel puțin, așa a funcționat la mine, iar acesta este unul din motivele pentru care mi-am ales profesia dată. În plus, sunt o iubitoare de copii. Chiar dacă îi văd pentru prima dată în viață, chiar dacă nu știu ce ascund în suflețelul lor, îi simt de parcă ar fi ai mei. Nu în ultimul rând, factorul care a participat la decizia de a fi învățătoare a venit de acasă. Pentru că mama și mătușa mea au lucrat în domeniu, pot spune că m-am educat în această „bucătărie”. Am înțeles beneficiile pe care le ai, dar și riscurile pe care le poți trăi odată ce ai intrat în acest joc. Și, da! Acum nu mi-aș putea închipui viața fără de picii care mă înconjoară zi de zi, fără zâmbetul lor, fără ghidușiile pe care le fac, fără căldura și frumusețea chipului gingaș și firav de copil.”

De fiecare promoție mă leagă ceva special. Și asta pentru că nu poți șterge așa, pur și simplu, o perioadă din viață trăită alături de cineva. În fiecare an, cunosc oameni noi, oameni interesanți și unici în felul lor. Nu pot spune că un elev pe care l-am învățat mi-a fost mai drag decât altul. Toți ocupă o părticică în inima mea. În această perioadă, prin mâinile mele au trecut aproape două sute de copii  și chiar dacă fac parte din generații diferite, de fiecare dată observ anumite asemănări între ei. Unii seamănă la chip, alții au calități comune. Fiecare generație se caracterizează prin anumite lucruri. Ceea ce îi face să se deosebească este ritmul vieții, condițiile de trai și societatea în care trăiesc. Una rămâne neschimbat- omenia și naturalețea copilărească. Este interesant să poți descoperi oameni, iar oportunitatea aceasta nu știu dacă aș fi putut-o avea dacă nu eram învățătoare.”

Pentru părinții care sunt la început de cale, Irina Luca vine cu câteva sfaturi prețioase, care vă vor ajuta să stabiliți o legătură aparte cu copiii dumneavoastră pe tot parcursul perioadei școlare.

1.Aveți grijă de sănătatea copiilor

Este important ca micuțul dvs. să fie sănătos și apt pentru a pleca la școală. Atâta timp cât el se va simți bine acasă, o va face și la școală. Nu uitați și de odihnă. Nu puneți pe umerii copilului zeci de activități. El trebuie să facă câteva lucruri, dar să le facă bine.

2.Explicați-i cele mai importante reguli de comportare

Până a veni la școală, copilul trebuie să cunoască anumite reguli de comportare. Nu dascălul este cel care să îl învețe să fie tolerant cu cei din jur, să vorbească frumos sau să aibă grijă de ținuta sa. Este nevoie ca părintele să cultive în el încă de mic aceste lucruri. Copilul nu este o jucărie. El trebuie îndrumat, învățat pentru ca în viața matură să știe să facă față. Învățătorul doar cizelează acolo unde există goluri.

3.Învățați-l să respecte

Noțiunea de „RESPECT” trebuie să fie la ordinea zilei. Un copil venit la școală este necesar să cunoască ce înseamnă respectul. În comparație cu perioada preșcolară, aici elevul are responsabilități mult mai mari: cunoaște mult mai mulți oameni, se intersectează cu anumite situații neprevăzute. În orice caz, însă el trebuie să fie respectuos. Dacă nu va respecta, nu va fi respectat nici el.

4.Cititul sau scrisul este de meseria învățătorului

Părintele trebuie să aibă grijă mai mult de latura morală. Dascălii sunt cei care educă în copii dragostea pentru carte, pentru cunoștințe.

6.Părintele nu trebuie să fie o „dădacă” atunci când copilul face teme

Astăzi, temele pentru acasă sunt accesibile pentru copii. Sigur, diferă de la caz la caz, de la învățător la învățător. Vreau să spun, însă că părintele nu trebuie să stea, pe parcursul tuturor celor patru ani, plecat deasupra copilului. El doar îi organizează și îi monitorizează locul de lucru.

7.Liniștea – cel mai important factor în realizarea temelor

Copilul are nevoie de liniște maximă pentru ca temele să fie făcute calitativ. În momentul în care elevul realizează sarcinile ce i-au fost oferite pentru acasă, calculatorul, televizorul, telefonul sau tableta nu trebuie să existe. Aceste tehnologii nu fac decât să îl sustragă.

8.Temele trebuie realizate în timp limitat

Elevul nu are nevoie de o zi întreagă pentru a realiza temele. Timpul trebuie să fie unul limitat, fără a exagera, însă. După experiența mea, în clasele primare un copil petrece nu mai mult de două ore pentru a efectua lucrul de acasă. Bineînțeles că, la început este mai dificil, dar atunci când cel mic se acomodează cu cerințele, devine mult mai ușor. Copilul trebuie să știe că școala nu este un loc de joacă, ci o pregătire pentru viața matură. Dacă vrea să aibă succese, să devină ceea ce își dorește, atunci trebuie să muncească de mic câte un pic

9.Părintele controlează temele doar la început

Verificarea caietelor cu temele pentru acasă nu trebuie să devină un reflex. După o perioadă în care părintele ajută copilul să îndeplinească cerințele ce i se oferă, elevul va face singur lucrul pentru acasă. Astfel, și părintele capătă încredere în cel mic. Dar, există și aici anumite excepții.

10.Regimul nu trebuie să lipsească

Este esențial ca, un elev să aibă un regim bine stabilit. Împreună cu părinții, copilul trebuie să întocmească regimul zilnic pe care îl va avea. Așa îi va fi mult mai ușor și lui, dar și părintelui. Anume în acest caz, responsabilitatea va exista de ambele părți.