Să ai permis a devenit o necesitate. Transportul public din Republica Moldova e o bătaie joc. Iar în ambuteiaje tot e mai bine să stai în mașina ta, ascultând ce vrei, decât strivit într-un troleibuz. Dacă ai decis să începi școala auto, îți recomandăm să te înarmezi cu multă răbdare și voie bună.

1. Alege școala auto potrivită

Sunt o mulțime de școli auto, în toate sectoarele orașului. Alege-o pe cea care e mai aproape de casa ta și are recenzii bune. Îți recomandăm să citești ce scriu oamenii pe pagina școlii și să întrebi pe un grup care e cea mai bună. Nu o alege pe cea mai scumpă crezând că e cea mai bună. Unele școli au raportul calitate preț foarte bun.

2. Stabilește bugetul necesar

E scump să faci școala auto. Asumă-ți că în fiecare lună vei cheltui o anumită sumă de bani.

3. Birocrație

Când începi lecțiile practice, va trebuie să faci o adeverință. Vei avea de umblat prin tot orașul după foițe cu ștampile. La Dispensarul Republican de Narcologie nu are sens să te programezi. oricum nu răspunde nimeni atunci când îi suni.  Însă, pentru certificatul de la psihiatru, e nevoie să te programezi și poate dura chiar o lună. Adeverințele de la Dispensarul de Narcologie și de la psihiatru sunt valabile 2 ani.

4. Frecventează lecțiile de teorie

Nu te lenevi. Chiar dacă școala auto organizează lecțiile și online, însușești mai bine dacă mergi la lecții și asculți profesorul. Da, e plictisitor, dar dacă vrei să susții examenul teoretic, atunci efortul va merita.

5. Lecții practice cât mai multe

Lecțiile practice sunt foarte importante. Înveți cum să conduci mașina și e extrem de dificil pentru unii. Cu cât mai multe lecții faci, cu atât mai repede vei învăța. Unele manevre, le vei face intuitiv.

6. Nu-ți va ieși din prima

Nu te îngrijora dacă nu-ți reușește parcarea cu spatele. Încearcă de multe ori. Ai încredere în propriile forțe și exersează cât mai des. Vei observa că îți iese mult mai bine.

7. Pune-i întrebări instructorului

Întreabă-l orice despre mașină, manevre, parcări etc. El trebuie să te învețe să conduci mașina. Nu ezita să-l întrebi și să-i spui că nu ai înțeles. Nu e atât de ușor să conduci un automobil.

8. Nu renunța

Ai făcut primul pas, ai început școala auto. Oricât de greu nu ar fi, nu renunța. Poate ai nevoie de mai mult timp. Unele chestii le vei deprinde mult mai greu, altele îți vor părea floare la ureche.  Cu timpul și datorită lecțiilor practice, vei simți mașina și vei ști ce să faci. Mulți șoferi cu experiență nu o parchează ideal și mai fac greșeli.

9. Întreabă șoferii

Ai prieteni care au permis? Întreabă-i orice. Ei îți vor oferi sfaturi, uneori utile, alteori, nu. Dar de la fiecare poți învăța câte ceva și sfaturile lor te vor ajuta să devii un șofer bun.

 

Distribuie articolul: