O relaţie fericită nu vine de la sine, mai ales odată cu trecerea timpului. Trăim în epoca în care divorţurile se înmulţesc de la an la an, durata unei relaţii de cuplu a scăzut considerabil, iar oamenii devin tot mai depresivi din cauza că nu reuşesc să gestioneze bunăstarea din cuplu.

Cele mai bune recomandări în viaţă le primeşţi de la cei care au trecut prin ceea ce urmează să treci şi tu. Numai după ce ai ai trăit o anumită experienţă, poţi să ajungi la concluzii clare şi bune. În mod similar, cele mai practice sfaturi pentru o relaţie fericită ţi le pot da cei care au o o relaţie bună cu partenerul, care au simţit şi au dăruit iubire.
Iată la ce concluzii au ajuns cuplurile căsătorite şi la fel de îndrăgostite că în prima zi:

Nu încerca să schimbi lucrurile de care te-ai îndrăgostit

„Ţine minte că orice trăsătură de caracter pe care o apreciezi la el are şi o parte rea. Dacă îl adori pentru faptul că este nonconformist, nu încerca mai târziu să îl faci să între în pas cu lumea. Încurajează lucrurile care îl fac unic. Asta e cel mai important.” – Kerry Ehrin, scriitor şi producător al serialului „Parenthood”şi al show-ului “Friday Night Lights”

Rupe lanţurile familiei

„După 30 de ani în care am ajutat cuplurile să cumpere şi să vândă proprietăţi imobiliare, am învăţat că măsură în care sunt implicaţi socrii afectează fericirea îndrăgostiţilor. Dacă unul dintre soţi ascultă de părerea părinţilor în loc de cea a partenerului, ştiu că voi primi casă înapoi la vânzare, după ce se pronunţă divorţul” – Barbara, Corcoran, mogul de imobiliare.

Nu-ţi pierde simţul umorului

„Râsul te relaxează şi te apropie de partener, aşa că nu îţi pierde simţul umorului. Soţul meu adoră să facă glume că să mă facă să rad iar eu iubesc să îl gadil când nu se aşteaptă. Pare simplu, dar face diferenţa” – Hilda Hutcherson, M.D., obstetrician şi professor la Universitatea din Columbia, în New York.

Lasă-l să respire

„Oricât de important este să petreceţi timpul împreună, o căsnicie nu e o insula – fiecare din voi trebuie să aibă un grup de prieteni la care să apeleze şi propriile interese. Eu iubesc să înot şi să merg cu bicicletă, în timp ce el adoră să cânte la pian şi să citească. Dacă fiecare partener are propriile hobby-uri, celălalt nu mai încearcă atât de mult să fie totul pentru cineva”, crede Ruth Nemzoff, măritată de 48 de ani.

Fă-ţi planuri de viitor

Ben Michaelis, psiholog şi autorul cărţîi „Your Next Big Thing”, crede că este important să vorbeşţi cu cel pe care îl iubeşţi de speranţele şi visurile tale. Nu îţi fie teamă să îţi imaginezi viitorul relaţiei tale şi să îi comunici asta celuilalt: “O să cumpărăm o casă în cartierul nostru favorit în cinci ani” sau “O să vizităm împreună insulele din Grecia cândva”. O astfel de gândire te motivează să munceşti pentru ceea ce îţi doreşti şi să nu te laşi oprită de obstacole. Cuplurile care nu se gândesc la viitorul lor rămân încremenite în timp şi la un moment dat, se destramă.

Nu-l bate la cap, mai bine păcăleşte-l

„Atunci când vrei ceva, nu insistă asupra acelui lucru în neştire. Mai bine fă-l să creadă că dorinţa ta a fost ideea lui de la început până la sfârşit. Tot ce trebuie să faci este să plantezi sămânţa – o să crească. Crăciunul trecut, am vorbit cu soţul meu despre cadourile pentru nepoţi: ‘Ar fi frumos dacă copiii ar avea propriile calculatoare. Ştiu că Julie nu şi-ar permite să plătească mai mult de unul’. O ora mai târziu mi-a zis: ‘Dacă poate să plătească ea pentru unul, noi am putea să îl cumpărăm pe celălalt’. Replică mea: ‘Bună idée, Frank!’” – Dawne Polito, măritată de 43 de ani.

Arată-i cât de mult îl doreşţi indiferent de cât timp sunteţi împreună

Îl vezi şi ai fluturaşi în stomac pentru că arată atât de bine? Spune-i asta! Nu lasă timpul să treacă fără să îi faci un compliment din toată inima. Îl va face să se simtă apreciat şi iubit.

Încurajează-i pasiunile

Îi place să joace baschet? Adoră să colecţioneze trabucuri? Încurajează-i pasiunile la fiecare pas. Roagă-l să te înveţe să joci sportul sau favorit sau completează-i tu colecţia de trabucuri din când în când. Aşa veţi petrece mai mult timp împreună şi veţi avea mai multe lucruri în comun. În plus, el va fi bucuros să îţi arate cum “merg lucrurile”.

Pregăteşte atmosfera pentru sex

„Cuplurile fac atâtea lucruri obişnuite, precum spălatul vaselor, schimbatul scutecelor şi platitul facturilor, încât este uşor să intri într-o rutină unde nu există loc pentru sex. Cele mai fericite cupluri sunt cele care înţeleg importantă preludiului şi a dispoziţiei pentru sex. Pentru a te gândi în acest fel la partener, aminteşte-ţi de cele mai sexy calităţi ale lui timp de minim 10 minute pe zi şi crează noi fantezii sexuale cu el. Nu aştepta să ţi se facă chef de asta”, spune Brandy Engler, psiholog şi autoarea cărţîi The Men on My Couch.

Sursa

Distribuie articolul: