Există mai multe cauze pentru această problemă, iar identificarea lor te poate ajuta să găsești soluții.

Atunci când resimți dureri în timpul actului sexual, este important să identifici factorii care le provoacă. Într-un videoclip pe YouTube, medicul Simi Adedeji explorează atât cauzele fizice, cât și cele psihologice ale sexului dureros, recomandând totodată o vizită la ginecolog pentru o evaluare corectă.

Dacă nu ești suficient de excitată înainte de sex, vaginul nu are timp să producă fluide și să se lubrifieze, iar, prin urmare, sexul poate fi dureros. De asemenea, ar putea fi uscat din cauza schimbărilor hormonale. Vaginul se poate simți uscat dacă există o cantitate redusă de estrogen. Acest lucru se întâmplă dacă tocmai ai avut un copil, dacă alăptezi sau dacă ai intrat la menopauză”, explică Dr. Adedeji.

Durerea în timpul sexului poate fi cauzată de infecții
„Când apare candidoza, care este o infecție vaginală, întreaga zonă se poate simți dureroasă. Poate fi umflată, roșie, iar pereții vaginului pot fi foarte sensibili”, explică medicul.

Cauze psihice

Durerea în timpul sexului nu este întotdeauna cauzată de o problemă fizică. Ar putea fi, de asemenea, un răspuns la traume, depresie, anxietate sau stres.

Dispareunia este, de fapt, foarte mult legată de emoții, astfel încât modul în care te simți afectează percepția durerii. Femeile care au avut o experiență sexuală traumatizantă în trecut, poate din cauza unui viol, a violenței sexuale sau a unui abuz sexual, pot simți sexul foarte dureros. Același lucru este valabil și pentru femeile care poate au sentimente de furie față de partenerul lor sau dacă se simt speriate sau îngrijorate de faptul că vor rămâne însărcinate sau îngrijorate de imaginea lor corporală. Orice fel de emoție negativă care înconjoară sexul poate spori percepția durerii”, explică medicul.

 

Uscăciunea vaginală

O cauză fizică frecventă a senzației de arsură în timpul sexului este uscăciunea vaginală. O lubrifiere vaginală inadecvată poate rezulta din diversi factori, cum ar fi dezechilibrele hormonale, diferitele faze ale ciclului menstrual, sarcina, nașterea, alăptarea, perimenopauza și menopauza. Anumite medicamente, cum ar fi medicamentele antialergice, chimioterapia și radioterapia, pot provoca, de asemenea, uscăciune vaginală.

Endometrioza

Endometrioza poate provoca dispareunie profundă, făcând dificile activitățile zilnice. Se crede că afectează aproximativ una din 10 femei, dar este dificil de diagnosticat.

Poți avea dureri abdominale severe în timpul sexului dacă suferi de endometrioza”, a declarat Dr. Adedeji.

Ce este de făcut?

Dacă durerea este cauzată de uscăciunea vaginală, de infecții sau de alte afecțiuni fizice, există creme, ovule și lubrifianți care ar putea ajuta.

Probleme precum endometrioza, fibroamele sau chisturile ar putea necesita o intervenție chirurgicală.

Durerea legată de traume sau de probleme de sănătate mintală ar putea însemna că persoana afectată are nevoie de consiliere din partea unui profesionist.

Oricare ar fi cauza, Dr. Adedeji a declarat că este important să vorbești cu medicul tău, deoarece durerea în timpul sau după sex nu este ceva ce trebuie să înduri. Se pot găsi o mulțime de soluții, în funcție de cauzele care o provoacă.

Știu că nu vorbim neapărat despre asta ca femei, nici măcar cu cele mai apropiate prietene. Știu că poate fi jenant, dar este ceva despre care ar trebui să vorbești deschis cu medicul tău.”

 

Distribuie articolul: