Menopauza este o etapă comună în viața fiecărei femei, dar care este prea puțin cercetată și căreia i se acordă prea puțină importanță. O spune medicul obstetrician-ginecolog, Tatiana Sinchin, care susține că dacă femeile ar pune mai mult accent pe prevenirea consecințelor menopauzei, numărul problemelor de sănătate care apar după prima tinerețe ar fi și el considerabil mai mic.

„Odată pre-menopauza și menopauza problemele femeilor doar avansează. Ele pot fi rezolvate nu cât ai zice: unu-doi, dar foarte ușor. Dacă problema se identifică la timp și se menajează, iar aici de mare ajutor poate fi medicul ginecolog. E nevoie să mergem și la neurolog, și la cardiolog, dar semința problemei este în faptul că femeia intră la menopauză”, susține Tatiana Sinchin.

Specialista adaugă că deși femeile au concepția că odată ce au intrat în menopauză nu mai trebuie să aibă de-a face cu medicul ginecolog, majoritatea problemelor de sănătate care survin – au legătură cu acest proces:

„În pofida educației noastre, în general a populației, ajungem la doctor doar atunci când avem probleme, dar este mult mai eficient și mult mai puțin costisitor, nu doar din aspect material, dar și emoțional și de implicare ca timp, să se petreacă măsuri de profilaxie decât măsuri de tratament”.

Menopauza este un fenomen fiziologic normal și natural, care apare la femei după o anumită vârstă. Ea poate fi influențată de diverși factori, și nu trebuie privită ca o afecțiune. Menopauza debutează cu simptome specifice, se instalează în timp și reprezintă oprirea fluxului menstrual.

 

Agora.md