Tradițiile străvechi prind viață în Dubna, Soroca, unde membrii Ansamblului folcloric „Stejarul” au recreat o șezătoare autentică în ajunul Sfântului Andrei. Evenimentul, desfășurat la Casa-Muzeu „Veniamin Apostol”, a respectat cu grijă obiceiurile populare, păstrând astfel bogăția folclorică a locului, pentru un reportaj TVR Moldova.

Membrii ansamblului folcloric din satul Dubna au reînviat tradiții vechi, croșetând, tors fuiorul, împletind și cântând. Aceste obiceiuri, aproape uitate, au fost aduse la viață. Motivul declarat al acestor șezători este conservarea tradițiilor și obiceiurilor străbune.

VOX: „Sfântul Andrei vine cu cele mai multe tradiții și obiceiuri de iarnă, am adunat mai multe tradiții și obiceiuri pe care tinerii noștri le-au uitat și noi am vrut să le readucem la viața.”;

„Tânăra generație ar lua exemplu de la strămoșii noștri, ne-am căsători la vreme și cu cine ar trebui, am alege flăcăii care știu cântece, glume frumoase, așa că îndemn tot tineretul să vină la șezatori.”

„Suntem un sat unde dorim să promovăm obiceiurile și tradițiile lăsate din moși strămoși și, nu în ultimul rind, lăsate de cel care a fost Veniamin Apostol, o capodoperă a satului nostru, un om de cultura înaltă”, menționează primarul satului Dubna, Elena Sochircă.

În regiunea nordică a țării, tradițiile și obiceiurile strămoșești, împreună cu straiele naționale, sunt păstrate cu sfințenie și astăzi. O dovadă elocventă o reprezintă Casa-Muzeu „Veniamin Apostol”, unde toate obiectele vechi au rămas intacte.

„Casă părinților și buneilor mei, casă de suflet, aici venim noi și eu cred ca sunt una din Apostoli, care a optat ca toată curtea asta să fie păstrată asa cum o vedeți dumneavoastră. Este deschisă pentru toată lumea care vrea să vină. Noi păstrăm tot ce este aici, eu mă strădui să fie lucrurile de epocă, că nimic nu este întâmplător aici”, spune Lucia Apostol, nepoata regizorului Veniamin Apostol.

Conform tradiției, în seara Sfântului Andrei, se obișnuiește să se planteze grâu pentru a anticipa recolta și a ghici prosperitatea viitoare a casei și familiei gospodarilor.

 

 

Distribuie articolul: