Astăzi se dă start campaniei sociale „Virusurile sunt diferite, oamenii – aceiași”, prilejuită Zilei Internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. Scopul campaniei este mobilizarea eforturilor tuturor părților responsabile și interesate de la nivel național și local în vederea implementării măsurilor de răspuns în combaterea epidemiei HIV/SIDA în Republica Moldova.

Ziua Internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, numită şi „Ziua Lumânărilor Aprinse”, marcată în acest an la data de 17 mai, este una dintre cele mai importante şi masive mişcări împotriva infecţiei HIV/SIDA. Această zi răspândeşte speranţă şi uneşte toate comunităţile din întreaga lume în lupta cu epidemia.

Începând cu anul 1983, Ziua Lumânărilor Aprinse are loc în a treia duminică a lunii mai şi este marcată de peste 1.200 de organizaţii din 115 ţări în care se desfășoară comemorări pentru a onora vieţile pierdute şi influenţa conştiinţa socială referitor la problema HIV/SIDA.

„Odată cu declanșarea pandemiei COVID-19 lucrurile au început să fie văzute altfel în contextul luptei împotriva HIV/SIDA. Noi am observat că în lupta cu pandemia COVID- 19, practic toate guvernele, tot globul pământesc, s-a mobilizat cu o viteză enormă și a demonstrat o capacitate maximă de luptă împotriva unei infecții. Prima lecție ar fi că indiferent de cum să dezvoltă o maladie sau alta, dacă ea prezintă pericol pentru societate, măsurile trebuie
să fie adecvate. Însă cea mai importantă lecție este că, indiferent de faptul cât de rapid se dezvoltă maladia, rapid cum e în cazul noului coronavirus sau treptat ca în cazul HIV, ea trebuie trataă în același mod și eu cred că autoritățile, factorii de decizie vor trebui să înțeleagă acest lucru ”, a spus Iurie Climașevschi, Coordonator al Programului național de prevenire și control al HIV/SIDA/ITS.

Ziua Lumânărilor Aprinse este mai mult decât o simplă comemorare. Aceasta oferă o oportunitate pentru dezvoltarea liderismului, a politicii de pledoarie, a parteneriatelor de durată, precum şi o posibilitate de a mobiliza comunităţile. Și Republica Moldova nu este o excepție.

„HIV/SIDA este o boală care poate fi prevenită. S-a dovedit ştiinţific că intervențiile eficiente de prevenire a HIV/SIDA reduc riscurile de transmitere a epidemiei. Persoanele care se testează la timp de HIV și află că sunt infectate pot face schimbări semnificative de comportament pentru a-și îmbunătăți şi menţine starea de sănătate, precum și pentru a-i proteja pe cei din preajmă”, a menționat Angela Cutesevici, viceprimară a municipiului Chișinău.

Campania este organizată de Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”, cu eforturile comune ale membrilor și partenerilor din regiuni, cu suportul financiar al IP „UCIMP” DS, Organizației Internaționale de Caritate „Alianța pentru Sănătate Publică” (Ucraina) și Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

Campania se va desfășura în perioada 15-25 mai, cu hashtag-ul #ziuacomemorarii.

Distribuie articolul: