Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat în cadrul ședinței Guvernului că „ne așteaptă o toamnă complicată din cauza războiului din Ucraina”, și din acest motiv a cerut să fie elaborată o strategie de securitate alimentară până la sfârșitul acestei luni. Potrivit experților, cu o situație asemănătoare Republica Moldova s-a confruntat în anul 1999.

Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a declarat că țara noastră se confruntă „cu o furtună de trei crize suprapuse, iar potrivit estimărilor sale, „la produsele alimentare nu exista premisă să fim acum optimiști”, informează tv 8.md.

„Din păcate sunt câteva elemente care nu sunt îmbucurătoare. Primul este prețul la resursele energetice, și aici nu există motiv și semnale că ar putea să scadă, ceea ce înseamnă o povară mare pentru cetățeni. Să nu uităm că anul trecut șocul prețurilor a fost cumva diminuat cu plățile făcute de către Guvern, însă anul acesta Guvernul nu are aceeași posibilitate ca și anul trecut. Cel mai probabil vor merge pe o măsură logică, astfel ca ajutorul să fie acordat anumitor categorii de persoane și asta înseamnă pentru mulți cetățeni care nu sunt la limita sărăciei, dar nici nu sunt bogați, va fi o toamnă și o iarnă neplăcută”, a declarat expertul în politici economice. 

„Al doilea element este prețul la produsele alimentare. Anul trecut noi am avut cea mai mare creștere și cel mai bun an pentru independența noastră. Anul acesta din păcate o să avem un an mai prost în comparație cu anul trecut. Partea proastă este că agricultorii nu și-au putut permite să utilizeze fertilizanți. Au crescut prețurile foarte mult  și noi riscăm să avem o roadă mai mică în comparație cu anul trecut. Respectiv,  înseamnă că agricultorii o vor duce mai prost și preturile la produsele alimentare pe întreaga lume nu dau semnale de scădere, de aceea noi vom avea preturi ridicate”, a explicat Veaceslav Ioniță.

Expertul susține că atât produsele alimentare cât și produsele energetice au crescut în întreaga Europa, însă impactul asupra cetățenilor din Republica Moldova este de trei, patru ori mai mare.

„Dacă în coșul de consuma al cetățenilor europeni este de circa 15%, atunci la noi este de 50%. Atunci când crește prețul pentru european este rău, dar asta este doar o parte micuță din cheltuielile lui, pe moldoveni pur și simplu îi omoară. Un factor este că veniturile reale ale populației în acest an sunt mai mici decât anul trecut, ultima dată am avut o situație asemănătoare în 1999 și asta s-a terminat foarte urât pe guvernarea de atunci. Acum statul se află într-o situație foarte proastă, și a fost nevoit să majoreze salariile și practic a tăiat tot ce înseamnă investiții curente”, a conchis Ioniță.

Expertul în energetică și vicepreședintele Partidului Schimbării, Sergiu Tofilat, susține că toamna poate fi complicată și din punct de vedere energetic.

„Din ceea ce vedem noi Putin încearcă să șantajeze Europa și să o lase fără gaz. Am văzut că deja pentru cinci țări au fost sistată livrarea de gaze, se reduc volumele și pentru Germania și pentru Italia, deci practic vorbim despre 70-75% de reducerea livrărilor de gaze în UE. Din tendință putem spune că Putin încearcă să lase Europa fără gaz” a declarat expertul.

Sergiu Tofilat susține că la noi situația este un pic diferită, însă Republica Moldova trebuie să fie pregătit pentru orice scenariu.

„La noi situația este un pic diferită. În principiu, Putin ar putea deconecta livrările de gaze pentru Republica Moldova, dar asta ar însemna că Transnistria nimerește într-o criză umanitară. Noi putem lua gaz din altă parte, dar regiunea transnistreană nu poate și aici este punctul slab al Moscovei, iar noi am putea folosi asta ca punct de negocieri. În orice caz ceea ce putem face noi este să ne pregătim pentru un potențial scenariu. Asta înseamnă că trebuie să avem o foaie de parcurs, un plan concret de acțiuni cum noi vom putea gestiona o astfel de potențială criză. De ce zic o criză umanitară? Pentru că bugetul Transnistriei se formează care-l primește gratis îl vând la centrala termoelectrică moldovenească și la Uzina Metalurgică, ei fac producție și o exportă și din asta au bani și se finanțează jumătate din bugetul Transnistriei. Din acest motiv achitările la serviciile comunale sunt foarte,  foarte mici”, a declarat pentru TV8, vicepreședintele Partidului Schimbării.

Expertul în energetică susține că „noi depindem de Moscova, iar Moscova depinde de noi ca să mențină regiunea transnistreană”.

„În afară de asta noi neapărat trebuie să facem rezerve de gaz, dar el acuma este foarte scump. Ar fi foarte bine dacă noi am reuși să implicăm și să discutăm cu România și cu Ucraina ca să negocieze și ei pentru noi. Una este când mergi separat să negociezi pentru un volum mic de gaze și alta este când România poate cumpăra pentru noi acest volum sau Ucraina, adică să mergem împreună cu ei la negocieri”, a explicat Sergiu Tofilat.

O soluție de scurtă durată pe care o propune expertul în energetică este ca Termoelectrica să treacă la păcură, iar pentru termen mediu și lung să fie implementate măsuri pentru reducerea consumului, și desigur dezvoltarea resurselor regenerabile.

Distribuie articolul: