Lipsa dorinței de a te da jos din pat, starea de spirit proastă pentru o perioadă lungă de timp și chiar lipsa de dorință de a trăi, toate aceste semne sunt despre depresie.  Starea depresivă este dăunătoare pentru sănătatea și bunăstarea generală a unei persoane. De aceea, este foarte important ca la timpul potrivit să cerem ajutorul unui profesionist. Oare acum o să putem mai ușor scăpa de această boală? 

Din păcate depresia este cea mai frecventă boală a timpului nostru. Și este una gravă, pentru că zi de zi se reduce dramatic capacitatea de muncă și dorința de viață. Dar se pare că datorită tehnologiei, oamenii vor putea deja mai repede să scape de această stare. Este vorba despre o tehnică medicală nouă, care promite să vindece depresiile profunde prin modificarea activității cerebrale cu ajutorul impulsurilor electrice. 

Deci, se pare că un implant electric, care se află în craniu și este conectat la creier poate trata depresia severă. Potrivit bbc.com, oamenii de știință din SUA deja au un rezultat promițător cu o pacientă de 36 de ani. 

„Nu mă puteam opri din plâns. Gândul meu când mergeam pe drum era doar unul, să-mi conduc mașina într-o mlaștină ca să mă înec”, a povestit Sarah, pacienta. 

Pacienta, cu numele Sarah spune că dispozitivul i-a schimbat viața. Acesta are o mărime asemănătoare cu o cutie mică și dă un impuls doar atunci când simte că este nevoie de el. Acest caz este primul studiu de simulare individuală a creierului pentru tratarea depresiei severe. 

Sarah locuia singură, dar a fost nevoită să se mute cu părinții ei, deoarece medicii considerau că nu este sigur pentru ea să trăiască singură. Nemaifiind capabilă să funcționeze la locul de muncă, ea a renunțat la slujba ei în domeniul tehnologiei sănătății.

Conform nytimes.com, în ultimii ani Sarah, încercase aproape fiecare tratament: aproximativ 20 de medicamente diferite, luni de zile programată în spital, antidepresive, chiar și terapie electroconvulsivă. Dar, ca și în cazul a multor oameni, care se confruntă cu această stare, simptomele ei au persistat.

„Doar dispozitivul mi-a ținut depresia la distanță, el mi-a permis să-mi reconstruiesc o viață pe care merit să o trăiesc”.

Operația poate părea descurajantă, dar Sarah a spus că perspectiva de a obține „orice fel de ușurare” este mai bună decât întunericul pe care îl trăise.

„Viața mea de zi cu zi era groaznică. Mă simțeam torturată în fiecare zi. Abia mă mișcam sau făceam ceva. Dar când implantul a fost pornit pentru prima dată, viața mea a luat o întorsătură ascendentă imediat. Totul a fost din nou plăcut. Iar în câteva săptămâni, gândurile de sinucidere au dispărut”, a povestit Sarah.

Sarah este primul caz documentat pentru această tehnică, numită stimulare profundă a creierului pentru a trata cu succes depresia. Este nevoie de mult mai multe cercetări înainte să fie clar cât de eficientă ar putea fi abordarea și pentru câți pacienți. Dar mai multe echipe de oameni de știință lucrează acum la modalități de a potrivi în esență stimularea electrică cu ceea ce se întâmplă în creierul unui pacient individual.