În preajma zilei dedicate promovării toleranței zero față de violența sexuală asupra femeilor și fetelor, angajatele Centrului Internațional „La Strada” devin, pentru o zi, vocile unor femei care au trăit experiența unui abuz sexual. Campania #DenimDay este desfășurată anual pe 24 aprilie. Iată cu ce mesaje vin de data aceasta inițiatoarele campaniei în țara noastră.

Au ales să spună NU există scuze pentru viol în formatul unei ședințe fotografice tematice, ca și anul trecut. De data aceasta însă fiecare dintre participantele la ședința foto și-a asumat conștient istoria reală a unei beneficiare a Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 (deși numele acestor femei au fost schimbate din motive de confidențialitate).

„Acesta este felul nostru de a le spune fetelor și femeilor care au trecut print-un viol că nu sunt singure, că pot să aibă încredere în sprijinul nostru și că vom continua să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca vocea lor să fie auzită, iar drepturile – respectate”, a spus Daniela MISAIL-NICHITIN, Directoarea Programului Femei, La Strada.

Organizația vine cu îndemnul ca reprezentanții mass-media să susțină Denim Day Moldova dând dovadă de solidaritate cu victimele violenței sexuale, prin jurnalism responsabil în fiecare zi când aleg să relateze despre un caz de violență sexuală sau când abordează fenomenul abuzului sexual, în general.

„Îndemnăm comunitatea profesioniștilor, societatea civilă și fiecare cetățean responsabil să facă ceea ce-i stă în puteri pentru a pune capăt culturii violului în societate. Putem alege să susținem financiar o organizație care oferă asistență și suport victimelor violenței sexuale; putem veni la serviciu, pe 24 aprilie, purtând blugi și încurajându-i pe colegii noștri să facă același lucru, în semn de solidaritate cu victimele abuzului sexual; putem vorbi pe rețelele sociale despre auto-educație, despre ce înseamnă integritate fizică și sexuală, ce este un consimțământ liber exprimat sau putem combate stereotipurile legate de viol prin argumente sănătoase”, mai spun cei de la La Strada.

Denim Day a început în anul 1992, în Italia, când un judecător al Curții Supreme de Justiție a decis să anuleze condamnarea făptuitorului pe un caz de viol, argumentând că, din motiv că victima purta blugi strâmți, aceasta ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia instanței, acest fapt ar fi însemnat consimțământul victimei. A doua zi, femeile din Parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, Denim Day se marchează în numeroase state din Europa și SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.