Tindem să credem că atunci când un om îți cere scuze, o face doar după ce și-a conștientizat pe deplin vina și chiar simte necesitatea de a-și deschide sufletul în fața ta. Adevărul este că unii oameni își cer scuze pur și simplu pentru că au beneficiile lor din acest compromis. Cum identifici scuzele false, află în cele ce urmează.

Scuzele sub formă de cadou

Flori, bomboane, îmbrăcăminte scumpă, o excursie și alte cadouri cu care să te impresioneze. Toate acestea sunt menite să îți înmoaie inima și să te facă să uiți de durerea pe care ți-a provocat-o. Demonstrându-și dragostea și atenția pe moment, te face să uiți de ce s-a întâmplat și să îl ierți.

Scuzele defensive

Îmi pare rău pentru ce am făcut, dar dacă nu m-ai fi presat așa cum ai făcut-o, nu aș fi făcut niciodată așa ceva.”- cam așa sună o scuză defensivă. Și presupune un mic schimb de vină.

Scuza defensivă începe întotdeauna cu “Îmi pare rău” astfel încât să pară cât mai autentică. Apoi se transformă într-o întreagă prelegere despre cum acțiunile tale l-au împins să facă ce a făcut. Culmea este că după ce asculți ce are de spus ajungi să simți că persoana care a greșit ai fost tu și nu el.

Scuzele ca scenă dramatică

Drama îi urmărește pe oamenii narcisiști și toxici ca o umbră. A face o întreagă scenă dramatică este mutarea lor de fiecare dată când se simt fără scăpare și nu pot găsi o altă modalitate de a ieși din situația în care se află. Încep să plângă, aruncându-se la picioarele tale și spunând cât de rău le pare că au făcut așa ceva. Unii chiar ajung să se jignească doar că să te facă să îi ierți.

Scuzele prin schimbarea vinovatului

Similară cu scuza defensivă, scuza prin schimbarea vinovatului nu presupune altceva decât învinovățirea ta pentru situația creată.

De obicei, s-ar putea să crezi că nu este atât de dificil de observat când cineva te blamează, dar în realitate exact așa se joacă narcisiștii cu emoțiile tale. Ei folosesc această tactică atunci când sunt siguri că ai încredere completă în ei și nu le-ai pune niciodată la îndoială integritatea. Odată ce se simt siguri pe ei, observă că jocul lor dă rezultatul și tu ajungi vinovată pentru ceva ce nu ai făcut, ei stabilesc un model de tactică pe care îl urmează de fiecare dată.

Distribuie articolul: