Prețurile medii de consum în luna mai 2022 comparativ cu luna mai 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 29,05%, relatează portalul bani.md.

La produsele alimentare au crescut cu 32,50%, mărfurile nealimentare cu 21,45% și serviciile prestate populaţiei cu 35,27%, anunță Biroul Național de Statistică.

Pe categorii, cel mai mult s-au scumpit:

  • legumele cu 77%
  • ouăle – 55,5%
  • uleiul vegetal – 27,7%
  • pâinea – 29,3%
  • carnea și produse din carne – 25,4%
  • fructele – 22,4%
  • lactatele – 24,4%.

La produsele nealimentare cele mai mari majori de prețuri au înregistrat resursele energetice – carburanți – 52,6%

Totodată, au crescut prețurile la materiale de construcție cu 37,5%, și confecții – 15,2%.

La serviciile prestate populației, cel mai mult s-au scumpit din contul creșterii prețurilor la serviciile comunal-locative – 70%.  Astfel, gazul din rețea a fost, în medie mai scump cu 227% și încălzirea centralizată – cu 92%. Transportul de pasageri s-a scumpit cu 35,2%, iar serviciile de alimentație publică cu 24,6%.

BNM urmărește să aducă inflația la plus, minus 1,5% de la ținta inflației de 5% pe termen mediu.

Inflația este galopantă pe plan mondial. Se datorează creșterii prețurilor materiei prime, produselor alimentare și resurselor energetice alături de perturbarea lanțurilor de aprovizionare. În acest sens băncile centrale și-au revizuit ascendent anticipările inflaționiste pentru trimestrele viitoare și ca răspuns au menținut o politică monetară anti inflaționistă.

Contextul regional și cel internațional dezechilibrează conjunctura economică autohtonă și pune presiuni pe inflație pe canalul de import. Moldova are o dependență sporită de piețele internaționale ceea ace face să fie mai vulnerabilă.

Guvernatorul, Octavian Armașu a declarat că cel mai înalt nivel al inflației urmează să fie atins în septembrie sau octombrie și ar putea depăși nivelul de 35%.

Sursa: bani.md

Distribuie articolul: