După ce în Scuarul Mihai Eminescu a fost instalată o sculptură care o înfățișează pe Veronica Micle, reacțiile internauților nu au întârziat să apară. Astfel, unii au declarat că sunt prea multe sculpturi din bronz prin oraș, în timp ce alții au criticat stilul în care a fost realizată lucrarea. 

Citește și: O sculptură a Veronicăi Micle a fost inaugurată în Scuarul Mihai Eminescu (Foto)

„Această „capodoperă” nu este despre Veronica Micle. Ar fi fost despre ea dacă se instala la 22 aprilie (nașterea) sau 3 august (decesul). Dar e despre El, marele neînțeles. Ea este a lui. Femeia stă jos, cuminte, umilă, așa cum i se cuvine. Îl așteaptă pe marele geniu. O iubire toxică care ne este băgată pe gât de mici, din școală. Foarte NU”, a scris pe facebook activista Constanța Dohotaru.

În contextul instalării sculpturii, artistul Alex Buretz a realizat două caricaturi:

Unii au sugerat că sculptura Veronicăi Micle e mult prea diferită din punct de vedere stilistic în comparație cu monumentul lui Mihai Eminescu, instalat în imediata apropiere.

„Aceste două sculpturi nu au nimic una cu alta. Se resping categoric şi sunt rupte din două contexte total diferite. Actualul monument al lui Eminescu a fost realizat de sculptorul Tudor Cataraga şi e unul din cele mai reuşite monumente făcute în anii ’90”, a scris pe facebook Doina Martin.

„Eu sincer vreau să cred că tot ce se petrece acum e un apogeu al tuturor hidoşeniilor. 30 de ani au fost suficienţi pentru experimente odioase. Lumea se schimbă, tendinţele se schimbă. Oraşele se întorc cu faţa spre oameni”, a mai scris aceasta.

Și scriitorul Gheorghe Erizanu a comentat pe blogul său instalarea sculpturii. „Sculptorul Veaceslav Jiglițchi a mai făcut o sculptură din romanele de dragoste ale lui Turgheniev. Deoarece primăria Chișinău a plasat-o în spatele sculpturii Eminescu din scuarul Eminescu, barîșnea trebuia să poarte un nume. Și i s-a spus Veronica Micle. Din smart city”, a scris acesta.

Primarul Ion Ceban a scris și el pe rețele despre instalarea sculpturii. „Ne bucurăm că legenda plimbărilor celor doi îndrăgostiţi, a viselor împărtășite pe banca de sub tei, prinde contur în scuarul proaspăt renovat. (…) După renovarea scuarului, acesta conține mai multe elemente inovative, o bibliotecă în aer liber, mese noi de șah, un spațiu amenajat pentru cei mici, iluminat artistic, a fost amenajată tehnica pentru sonorizare, locul găzduind mai multe evenimente culturale”, a spus edilul.

Sculptura este din bronz și a fost realizată timp de trei luni. Banii pentru proiect au fost identificați cu ajutorul agenților economici, dar și a persoanelor fizice, care au dorit să contribuie. Potrivit autorităților, tot în sectorul Centru, în alt scuar, se prevede amenajarea unei noi sculpturi din bronz dedicate celebrei balade Miorița.

Sursa: agora.md

Foto titlu: jurnal.md