Dorina Baltag este o moldoveancă stabilită de mai mulți în Olanda. Aceasta activează în sistemul academic din Olanda, a activat anterior în Marea Britanie și, din această cauză, nu îi reușea să revină acasă de Paște, iar în acest an mai cu seamă. Dorina își amintește cu drag de Paștele Blajinilor, sărbătoare care nu există acolo unde a ales să locuiască. 

Dorina ne-a povestit într-un live pe pagina noastră de facebook este amintirile sale legate de Paști, dar și cum sărbătorește în Olanda această sărbătoare de suflet.

Când era acasă Dorina Baltag avea grijă ca familiile social vulnerabile din localitatea sa să nu ducă lipsă de alimente în ziua de Paști, iar acum de când se află peste hotare, face aceste donații prin organizația „Crucea Roșie”, încearcând să îi ajute pe cei mai nefericiți ca noi.

Chiar dacă au trecut 11 ani de când este plecată în Olanda, există momente care niciodată nu pot fi șterse din memorie: „Mirosul cozonacului. Țin minte când mama și vecina noastră făceau cozonacii împreună.”

Dorina ne-a mai povestit că nu va uita niciodată cum vopsea ouăle cu cariocile pentru că își dorea să facă ceva diferit, iar acum preferă să încondeieze ouăle cu ceapă roșie, cafea și spanac. „De Paște fac și plăcinte, pentru că pentru mine asta se asociază cu starea de dor pe care o port pentru cei dragi.”

Întrebată ce tradiții a adoptat acolo, Dorina ne-a povestit de “egg hunting”.

„Duminică dimineața într-o familie olandeză unde sunt copii toată lumea se așează la masă și pictează ouă. Aici sunt terenuri amenajate de către părinți, unde sunt ascunse ouăle și copii trebuie să le găsească. Am avut ocazia să văd asta și este atât de vesel să vezi un cartier întreg de copii care se întreceau în această activitatea.”

Moldoveanca ne-a mai povestit că diaspora de acolo este foarte unită și se întâlnesc des împreună, iar când vine un moldovean în Olanda, cu mare drag îl ajută să se stabileasca cât mai repede și mai bine.

„Scrisoarea mea de Paști din Olanda se adresează tuturor celor dragi. Să păstrăm lumina pe care o aveam în interior și să o transmitem unul altuia cu mult drag, să ne susținem reciproc. Să ne comportăm cu oamenii de alături așa cum ne dorim ca ei să se comporte cu noi. Să ne gândim și la cel de alături, să facem doar bine, fără să așteptăm acel ceva în schimb.”