Stanislav Popovici locuiește în Marea Britanie timp de cinci ani, alături de soția sa. Indiferent de distanță și diferența de oră, familia Popovici sărbătorește Paștele așa cum se cuvine la moldoveni, cu bucate tradiționale și miros de pască. Mai mult despre atmosfera creată de sărbători, a relatat în interviu. 

Sursă: Arhiva personală

Ultima sărbătoare acasă

„Cred că a fost prin 2017, aterizasem în aceeași noapte la Chișinău și i-am spus mamei că insist să mă duc eu la biserică, să aduc focul haric. Mi s-a memorat faptul că oamenii, necătând la situația grea și-au păstrat credința și parcă erau mai blânzi în acea noapte.

În Marea Britanie nu sunt chiar așa multe sărbători religioase, de fapt sunt doar două, cea de Crăciun și Paștele, ambele au o importanță deosebită pentru britanici, este un prilej de reuniune cu toți membrii familiei, mic și mare.
Totul începe joi, înainte de Paște, i se spune Maundy Thursday, ce comemorează ultima cină a lui Iisus Hristos și ucenicii săi, când Iisus le-a spălat picioarele. Secole în urmă, era o tradiție când în această zi, însuși monarhul spăla picioarele la un bărbat și femeie respectabili în societate ca gest de omagiu lui Iisus Hristos, dar această tradiție a dispărut prin secolul al XVII-lea. După, urmează Good Friday, este o zi de doliu și post negru. În toate bisericile din Regat se țin slujbe în memoria suferințelor lui Hristos care a fost răstignit pe cruce. Și ziua de Paști, când toți membrii familiei se strîng cu toții la o masă și i-au cina, purtând diferite conversații între ei”, a spus Stanislav.

Tradiții moldovenești departe de casă

„Sunt foarte mândru de unde sunt și țin la tradițiile noastre moldovenești, eu personal, sunt de părerea că fără tradiții, obiceiuri și istorie nici un popor nu are viitor, își pierde entitatea. Urmează să fim părinți, și aș vrea ca și copiii noștri să învețe de la noi cultura și tradițiile noastre, să știe ei de unde li se trag rădăcinile.

Bucate tradiționale moldovenești, sarmale, pârjoale, răcituri, friptura de porc e indispensabilă. Desigur Pască și ouă roșii. Una din tradiții este ca în dimineața de Paști, să ne spălăm pe față și să ne rumenim obrăjorii cu un ou roșu, iar ultimul care rămâne păstrează toți bănuții puși alături de talgerul cu apă. Îmi amintesc din copilărie, eu fiind un iubitor de a mai sta tolănit în pat, mereu luam premiul.

Fiind creștin ortodox, are o însemnătate deosebită pentru mine. Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea noastră, pentru iertarea păcatelor noastre, iar noi am trebui să fim mai blânzi și blajini unul cu altul, să fim mai iertători și înțelegători cu aproapele nostru”, a relatat bărbatul.

Sursă: Arhiva personală

#ScrisoaredePaști pentru cei de acasă

„Desigur că le-aș spune că mi-i dor de ei și că toate gândurile mele bune sunt cu ei. Anume de aceste sărbători mă învăluie o nostalgie grea, cînd aș vrea să dau timpul înapoi și să mai trăiesc odată clipele frumoase petrecute împreună… dar din păcate timpul este nemilos”, a mărturisit Stanislav.

Sursă: Arhiva personală

Distribuie articolul: