În ultimii cinci ani, Renata Său, petrece sărbătorile pascale într-un stat catolic, departe de Moldova și de tradițiile ce îi lipsesc enorm. Dar își amintește cu drag când punea cojile de la ouă vopsite, de către bunica, în copac pentru a avea mult noroc în viață. Renata, împreună cu redacția noastră, a depănat prin amintiri și a povestit despre tradițiile italiene valabile pentru sărbătorile pascale.

Sursă: Arhiva personală

„Îmi aduc aminte ultimul Paște în Moldova”

„Deja de cinci ani nu mai am ocazia de a sărbători Paștele acasă, alături de cei dragi. Cu toate acestea, îmi amintesc ultimul Paște în Moldova. L-am sărbătorit la țară, la bunica alături de cele mai apropiate rude. Era o plăcere să-mi ajut bunica la pregătirea bucatelor și la vopsirea ouălelor. Iar dimineața era mult așteptată pentru a mânca bucate sfințite. Fără îndoială că cel mai memorabil lucru sunt tradițiile. De exemplu, eu de mică puneam cojile de ouă în copac pentru a avea noroc în viață. Și desigur la sfârșitul sărbătorilor puneam mărțișorul într-un copac fructifer pentru o roadă mai bogată”, a menționat Renata.

Fotografie simbol

Despre tradițiile la italieni

„În Italia sărbătoarea de Paști e mai diferită. E și firesc, pentru că Italia este un stat catolic. De obicei ne strângem cu toată familia și petrecem toată ziua împreună. În loc de pască aici se mănâncă un fel de cozonac sărat cu cașcaval. Ouăle nu se vopsesc în diferite culori, dar copiii așteaptă cu nerăbdare ouă de ciocolată. De asemenea nu se sărbătorește doar o zi, dar două, acest lucru ne permite să petrecem mai mult timp cu familia. Din păcate, nu reușim să respectăm tradițiile moldovenești în Italia și chiar îmi lipsește mult atmosfera de acasă. Ce ține de bucate, aici ca și în Moldova, sunt bucate tradiționale ce diferă în funcție de regiune. De obicei nu avem multe bucate pe masă, mâncăm ceva clasic. De exemplu lasagna, diferite mezeluri și cozonac sărat cu cașcaval. La desert avem cozonac în formă de porumbel, simbolul păcii”, a declarat tânăra.

Fotografie simbol

Ce ai spune celor de acasă într-o #ScrisoaredePaști?

„Trăim într-o lume în care nu mai avem timp pentru cei dragi. Văzând situația dată, cred că nu ar fi cazul de a sărbători cu toate rudele. Deci aș spune tuturor să rămână acasă lângă cei dragi, lângă familie. De asemenea aș sugera moldovenilor să aibă grijă la mâncare, căci se prepară prea multe bucate, fapt care nu afectează sănătatea în cel mai bun mod”, a încheiat Renata.

Sursă: Arhiva personală

Vezi și: „Mi se pare Paștele în Moldova, cu tradițiile noastre, mult mai interesant”. Alexia Buzenco, într-o #ScrisoaredePaști pentru cei de acasă

Distribuie articolul: