Alexia Buzenco este plecată din țară de cinci ani. Majoritatea sărbătorilor le petrece în sânul familiei, în Germania. Iar când are posibilitatea, face o escapadă în Moldova, pentru că tradițiile noastre i se par mult mai interesante. Din această cauză, sărbătorile pascale sunt un motiv de a-și aminti de tradițiile moldovenești, emoții, culoarea roșie a ouălor și mesele rotunde cu familia, chiar dacă uneori Paștele îl sărbătorește mai devreme, odată cu germanii. 

În Germania Paștele se sărbătorește mai devreme

„Noi sărbătorim, ca atare, după tradițiile noastre, dar pe data lor. În Germania Paștele se sărbătorește mai devreme și nu are o amploare ca sărbătorile de Crăciun de exemplu. Sunt tradiții pentru toți. Cea mai populară, cred, este faptul că părinții ascund ouă pentru copii, desigur că de la Kinder, cu surprize. Dimineața poți observa cum toți copiii aleargă prin grădină, pe afară sau prin casă și caută ouăle de ciocolată. Se pune mult accent pe decor. Dacă vii în Germania în perioada sărbătorilor pascale, poți vedea cum atârnă ouă colorate pe uși, pe geamuri sau chiar în copaci. Mi se pare Paștele în Moldova, cu tradițiile noastre, mult mai interesant”, a mărturisit tânăra.

„Nu cumpărăm ouăle gata vopsite în toate culorile”

„Vopsim ouăle în culoarea roșie, niciodată nu le cumpărăm gata vopsite în toate culorile. Ce mi-a plăcut la bunica mea, ea mereu avea doar ouă roșii, frumos vopsite. Când văd ouăle roșii, îmi amintesc de ea și timpul când sărbătoream Paștele împreună. Anul trecut am sărbătorit după data de aici, cu o săptămână mai devreme, dar pe stilul nostru. Mama a fost la biserică (rusă-ortodoxă) și a sfințit bucate”, spune Alexia.

Când a fost asta oare?

„Nu îmi amintesc exact când ultima dată am sărbătorit Paștele acasă, cu toată familia. Dar știu exact că am sărbătorit la bunica. La Copceac, Ștefan-Vodă. Desigur că cel mai mult mi s-a întipărit în minte, mâncarea ei, nu se compară cu nimic. Sarmale, plăcinte, pârjoale, rață afumată și totul pregătit din produse de casă, naturale. Gustul lor este de neînlocuit”, mărturisește tânăra stabilită în Germania.

De asemenea, Alexia a dezvăluit că această sărbătoare o face entuziasmată și fericită. Este o zi care te motivează cumva să te pregătești, fapt ce face ziua mai deosebită decât celelalte.

Ce ai spune celor de acasă într-o #ScrisoaredePaști?

„Le-aș sugera să se adune mai des în cercul familiei. Să savureze momentele alături de cei dragi, căci nu știi când va fi următoarea posibilitate să savurezi din bucatele preferate și să stai cu toți membrii familiei la o masă”, a încheiat Alexia.