Ce se întâmplă când înveți cum să comunici mai bine într-o relație? Toate aspectele sale se vor îmbunătăți.

Partenerul de viață va înțelege mai bine care sunt nevoile și dorințele tale. Tu vei înțelege mai bine ce așteaptă el de la tine. Împreună puteți să vă adaptați atitudinile și să evitați certurile.

„Tratamentul tăcut” este cel mai mare ucigaș al relațiilor. Dacă începeți să vorbiți amândoi despre toate acele lucruri care vă frustrează, dar și despre ce apreciați în relația voastră, efectele vor avea loc imediat și vă veți înțelege mult mai bine.

Iată cum poți să fii tu cea care aduce aceste mici schimbări.

  1. Nu folosi „întotdeauna” și „niciodată” Când ești supărată pe partenerul tău sau pe cineva apropiat, încearcă să nu reduci totul la absolut. Îl poți răni ușor pe celălalt prin a-i spune că „niciodată nu îți acordă atenție”, „niciodată nu duce gunoiul”, „niciodată nu ascultă ce îi spui”. Gândește-te bine… chiar niciodată?

Frazele care includ „întotdeauna” sau „niciodată” sunt afirmații care îl îngăduie pe celălalt. Este, de asemenea, o modalitate de a evita să-ți asumi responsabilitatea pentru rolul tău în situație, dând vina pe cealaltă persoana.

  1. Evită să folosești cuvântul „tu” „Mă simt rănită” este diferit de „Tu m-ai rănit”. Ai nevoie să fii ascultată pentru ceea ce simți și gândești, nu să acuzi, nu-i așa?

De exemplu, „Am nevoie de blândețe” este o afirmație „eu”, spre deosebire de a spune: „Mereu țipi la mine”, care este o afirmație „tu”, care creează defensiva. „Tu”, în mod inerent, nu este un cuvânt negativ; cu toate acestea, atunci când este folosit pentru a victimiza, judeca și controla – ca în afirmația „Ești rău” (în loc să spui „Mă simt rănită”) – cuvintele tale devin un atac care nu hrănește conexiunea.

  1. Nu reacționa imediat O bună comunicare necesită spațiu. Nu reacționa imediat la ceva ce te supără, caci riști să fii mai agresivă decât ai dori. Ia-ți un minut și gândește-te la situația reală. În unele cazuri ai putea avea nevoie și de câteva ore pentru a înțelege ce îți transmite partenerul. Dacă amândoi reușiți să nu vă atacați, ci să analizați, veți vedea că nu sunteți unul contra celuilalt, ci, evident… împreună.
  2. Ascultă activ ce îți spune partenerul de viață Comunicarea nu înseamnă monolog. Ba chiar, specialiștii spun, o discuție reușită este mai mult despre a asculta decât despre a vorbi. Chiar dacă s-ar putea să fii furioasă sau dezamăgită, încearcă să asculți cu atenție ce îți zice partenerul. Verifică dacă mesajul a ajuns la tine așa cum a vrut să-l transmită. Poți folosi repetiția: „Ceea ce aud că spui este…”. Partenerul de viață îți va confirma dacă sunteți pe aceeași lungime de undă și atunci puteți să duceți discuția la următorul nivel.
  3. Spune adevărul Poate crezi că ești sinceră, dar să spui adevărul este mai ușor de zis decât de făcut. De câte ori nu ai împachetat un discurs astfel încât să nu-l superi pe celălalt? De câte ori nu ai evitat să zici ceva ca să eviți conflictele? Dacă respecți pașii de mai sus, ești liberă să spui adevărul tău, așa cum îl simți, fără să rănești persoana iubită, și apoi puteți să fiți sinceri în comunicare, reușind să vă înțelegeți mult mai bine.

Distribuie articolul: