Fondat încă din  anul 1945, Ansamblul „Joc” a dus faima Republicii Moldova în întreaga lume. Astăzi din păcate pe o pagină a fanilor  ansamblului a fost publicat un mesaj care vine să acuze administrația ansamblului de indiferență față de soarta artiștilor. Principala acuzație este că activitatea ansamblului poate fi oprită timp de o lună din cauza acoperișului deplorabil al locului de repetiții, iar artiștii vor rămâne fără o sursă de venit.

Acesta este doar o parte din mesaj, continuare o vezi mai jos:

„Această postate nu este despre vreun anunț de spectacol în viitorul apropiat, și nici despre careva activități importante și de succes a ansamblului și o spunem cu regret!

Această postate este despre atitudinea administrației ansamblului,a stafului organizatoric și cel artistic față de artiști,oameni care în pofida tuturor neplăcerilor, incomodităților și hărțuirii permanențe, dar cel mai important al salariilor și diurnelor mizere de care au avut parte pe parcursul acestui an(de la investirea noii conduceri,dar și până),au avut tăria și puterea de a rezista acestora.”

„Toate, ATENȚIE! pentru ca la final de sezon administrația să vină mișelește cu „propunerea” către angajați ca aceștia să scrie din cont propriu(silit) pentru luna iunie, cu o lună înainte de concediul (plătit) programat (ca de obicei pentru fiecare an)! Invocând un motiv necesar și mult așteptat(de ani buni acoperișul edificiului de pe str.Mesager 2 se află într-o stare deplorabilă și necesită reparație capitală cât și sălile de repetiții)!
Mai mult în caz că nu se ajunge la un consens la acest subiect cu angajații, administrația va iniția procedura de șomaj tehnic în instituție (art. 80 din Codul Muncii RM),care presupune ATENȚIE, „imposibilitatea temporară a continuării activității pentru motive ECONOMICE OBIECTIVE”,evident că motivul invocat de administrație nici de cum nu poate fi calificat drept șomaj tehnic.”

„Vine oare această idee nepăsătoare (față de artiști și situația lor financiară, care pe departe nu este cea mai bună) la inițiativa administrației în coordonare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova prin intermediul juristului angajat în ansamblu (dar care evident nu reprezintă interesele colectivului de muncă), care la rândul său este ghidat și monitorizat de juristul Ministerului (pentru că-i place acest cuvânt domnului în cauză, dacă e să ne referim la modul în care a încercat acum un an în urmă să intimideze și să amenințe artiștii ce au venit cu propuneri și inițiative referitor la noul conducător al Ansamblului, dar și a petiției semnate de majoritate) nu se știe! Cert este că această „propunere” a lor este cel puțin batjocoritoare, având în vedere că artiștii se „mulțumesc” în urmă acestei decizii cu cca 1000 lei compensație, adică 50% din salariul de bază! Și aici apare evident o întrebare întrebătoare, s-a gândit cineva la artiști și cum ar trebui să se întrețină ei o lună din acești bani, pe când mulți au la întreținere familia și copiii!

De menționat faptul că totuși o bună parte a angajaților au stat de acord cu această „propunere” însă nu putem omite ocazia să spunem cine sunt și cauzele ce i-au determinat să accepte! O mare parte sunt artiștii orchestrei(fără supărare să vă fie dragi colegi, dar știm bine că muzicanții o duc mult mai bine în Moldova decât dansatorii, chiar și în post desigur că vă aranjează acest deznodământ).O altă parte de artiști sunt cei ce se află la întreținerea soților, părinților, și salariul primit în „Joc” pentru ei nu reprezintă un venit considerabil.”

„Deci, reiterând aceeași întrebare: cineva s-a gândit cu ce se vor întreține artiștii o lună de zile?! Au avut ei susținerea, informarea și consultarea corespunzătoare din parte juristului angajat în Ansamblu, poate le-au fost aparate interesele de către președintele Диана Еримичои Устурой și membrii sindicatului, în general este la curent Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova despre impunerea silită a acestor hotărâri?!Dar poate mult stimată ministru Monica Babuc fost sesizată și rugată să vină cu o reacție?! Nu se știe,dar cel mai probabil că NU!!!”

„Regretatul și veșnicul (în memoria Ansamblului și tuturor ) maestru Vladimir Curbet din an în an din semestru în semestru ținea piept acestor idei distructive pentru ansamblu, care veneau din partea ministerului (fără să aibă vreo importanță cine era în conducerea lui)! Amintiți-vă dragi artiști cum venea în sală și ne spunea în fața tuturor, că se țintește o adevărat diversiune asupra „Joc-ului” și că se vrea reducerea numărului de artiști prin aceste acțiuni administrația actuală de fapt exact acest lucru și îl vor obține!
Toate pentru ca actuala conducere a fost investită (ca și guvernul acestei țări) peste noapte, prin decizii dubioase care e alcătuită din oameni comozi însă fără cunoștințe și pricepere în specificul administrării și dezvoltării acestui Ansamblu. Nimeni din ei nu reprezintă și nu apără interesele Ansamblului și a artiștilor se țin doar de funcții sunt preocupați de PR-ul propriilor persoane fiind simpli oportuniști și profitori!

Nu sunt niște acuzații deșarte, ele fiind însoțite de probe clare (care la timpul lor vor fi prezentate societății interesate de subiect ori organelor competente ori ambelor părți). Pentru că s-au condus după ideile, propunerile și doleanțele artiștilor ce au fost expuse în petiția adresată către Ministrul încă în anul 2016, dar și prezentate în scris pe o foaie din 13 puncte (acțiuni) cheie, pentru restartarea Ansamblului și dezvoltarea eficientă în perspectivă. Doar că acești oameni nu au dus cont de faptul că fiecare din aceste puncte, erau „descifrate” și descrise amănunțit pe alte 4-5 foi))))), unde pas cu pas se ajungea inevitabil la succes. Ei însă au schimonosit și au compromis totul începând de la procesul de relansare a Ansamblului, a noțiunii de „show” și inovații (de care are nevoie în continuare Ansamblul),până la rebrandingul și redenumirea lui fiindu-i păstrată istoria și autenticitatea sa unică în lume.

P.S…venim cu același apel către artiști, nu vă lăsați intimidați, constrânși în drepturi. Atunci când vi se citează obligațiunile din contractele individuale și regulament, amintiți-le celor din administrație că ei mai întâi de toate sunt cei ce nu-și îndeplinesc atribuțiile,obligațiunile și nu va crează o viață decentă în Ansamblu. Pentru ca să auzi trebuie să asculți, iar ca să ceri, trebuie să și dai.”

Distribuie articolul: