Chirsova, o localitate multietnică din UTA Găgăuzia, al doilea an consecutiv, elaborează în mod participativ un plan comunitar de prevenire şi combatere a violenței, pe care autorităţile locale se angajează să îl respecte şi să îl implementeze. Astfel, la discuțiile privind conținutul documentului participă bărbați și femei din comunitate. Tot ei analizează felul în care au fost realizate propunerile lor anterioare. Planul intră în vigoare după ce este aprobat de consiliul local.

Documentul elaborat în anul curent conţine 13 acţiuni în care vor fi implicaţi nu doar specialiştii direct responsabili de reducerea acestui fenomen, dar şi oamenii din localitate. De exemplu, în liceul şi gimnaziul din sat vor fi organizate, pe parcursul anului curent, un şir de lecţii tematice pentru elevi. Subiectul violenţei asupra femeilor va fi abordat şi în cadrul şedinţelor cu părinţii, inclusiv cu cei care au copii de grădiniţă. Totodată, fiecare cuplu proaspăt căsătorit va beneficia consultanţă din partea unui specialist din primărie, dar şi un pliant întitulat „O familie fericită este o familie fără violenţă”, elaborat şi tipărit la iniţiativa comisiei multidisciplinare din Chirsova.

„Planul de acţiuni va permite autorităților publice locale să aloce și să atragă resurse pentru funcționarea serviciilor de care are nevoie comunitatea. Totodată, documentul este un suport pentru soluţionarea unei probleme grave, existentă în toate localităţile din ţară – violenţa în bază de gen”, susţine Vitalie Frecăuţeanu, coordonator de proiect la PNUD.

Situaţia s-a schimbat treptat după ce localitatea a devenit parte a unui proiect global PNUD, implementat cu sprijinul Republicii Coreea.

Astfel, în Chirsova a fost constituită o echipă multidisciplinară, iar cu susţinerea PNUD aceasta a fost pregătită să acționeze în toate cazurile de risc pentru viața și securitatea femeilor și a copiilor acestora. Totodată, specialiştii sunt responsabili și de prevenirea violenței, aşa că organizează activităţii care să implice toţi oamenii din sat, adulţi şi tineri. 

Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale” este implementat în perioada 2018-2020 de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea. Iniţiativa se înscrie într-un proiect global al PNUD, care are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse de finanțare noi. Proiectul este pus în aplicare în șapte țări din lume, Republica Moldova fiind singura din Europa.

Distribuie articolul: