Dacă dorești să călătorești prin Moldova și să descoperi locuri noi, în special cele mai puțin cunoscute și vizitate, trebuie să mergi la Cărbuna, comoara Moldovei rurale, situată în raionul Ialoveni. Acolo unde, Asociația Națională a Experților Sociali și Asistenților Sociali din Republica Moldova și ONG-ul „Proiectul Casa Mare”, au implementat proiecte atractive atât pentru turiști, cât și pentru localnici! 

Un grup de activiști ai Asociației Naționale a Experților și Asistenților Sociali din Moldova și ai ONG-ului „Proiectul Casa Mare” au descoperit adevărata perlă a vieții rurale autentice a Moldovei – satul Cărbuna. Frumusețea împrejurimilor Cărbunei și valoarea sa istorică și culturală incontestabilă au inspirat echipa să lanseze un proiect pe termen lung în această regiune, dedicat dezvoltării comunității locale și turismului rural.

Începând cu toamna anului 2017, locuitorii Cărbunei și echipa de proiect lucrează umăr la umăr pentru a face satul atractiv nu numai pentru locuitorii săi, ci și pentru turiștii și oaspeții din țară și de peste hotare.

De atunci, viața culturală a Cărbunei a înflorit printr-o varietate de proiecte și activități în comunitate. Pe lângă faptul că satul a devenit o bază a practicii în teren pentru vizitele regulate ale studenților și voluntarilor americani care vin aici în scopul schimburilor culturale și educaționale, din anul 2018 Cărbuna este și locul de desfășurare a festivalului anual Taurul Negru de Cărbuna.

Vara, la Cărbuna se organizează, în mod tradițional, școala de vară americană în domeniul expertizei sociale cu studenți din SUA. Ca parte a școlii de vară, studenții și locuitorii din localitate sunt implicați în activități comunitare din sat. Împreună cu acești studenți din străinătate, au fost pictate 4 stații de autobuz în Cărbuna, care s-au transformat în opere de artă ce prezintă fragmente din așa-numita „cultura de Cărbuna” , de perioada pre-Cucuteni.

În Cărbuna sunt organizate săpături arheologice și o școală arheologică de vară pentru studenții gimnaziilor
și liceelor locale.

Un alt pas important în conservarea istoriei și tradițiilor locale este fondarea Muzeului de Istorie și Etnografie din Cărbuna, a cărui inaugurare va avea loc în luna septembrie a anului curent. Muzeul va colecta artefacte arheologice, culturale și tradiționale din Cărbuna și zona istorică din care face parte satul.

În plus, două case din sat au fost achiziționate de asociație și transformate în pensiuni „Casa Zeita” și „Casa Taur”, destinate să găzduiască oaspeții care participă la programul „Hosting Heritage”. Casele au fost renovate în stilul popular moldovenesc, ținând cont de toate caracteristicile tradițiilor rurale. Acum, pensiunile pot primi până la 10 de oaspeți, iar gospodinele locale sunt gata să hrănească vizitatorii cu bucate tradiționale din bucătăria moldovenească și să servească cu vin de casă.

Iar ca să te convingi și tu de toate frumusețile, pe care satul Cărbuna este dispus să le ofere vizitatorilor, îi poți face o vizită oricând ai dorința să descoperi locurile unice ale Moldovei.

Distribuie articolul: