Metabolismul este o noțiune încă slab înțeleasă, înconjurată de mituri și păreri contradictorii. Ce știm cu siguranță este că deține o anumită flexibilitate – deși acest lucru este mai vizibil atunci când încetinește, de exemplu cu vârsta. Totuși, el poate fi și accelerat, cu mici trucuri. Astfel, vei obține mai multă energie și vei menține forma dorită.

Unii oameni moștenesc un metabolism rapid. Bărbații tind să ardă mai multe calorii decât femeile, chiar și atunci când se odihnesc. Și pentru majoritatea oamenilor, metabolismul încetinește constant după vârsta de 40 de ani. Deși nu îți poți controla vârsta, sexul sau genetica, există și alte modalități de a-ți îmbunătăți metabolismul. Iată câteva dintre ele.

  • Fortifică și dezvoltă mușchii

Corpul tău arde constant calorii, chiar și atunci când nu faci nimic. Această rată metabolică în repaus este mult mai mare la persoanele cu mai mulți mușchi. Fiecare kilogram de mușchi folosește aproximativ 6 calorii pe zi doar pentru a se întreține, în timp ce fiecare kilogram de grăsime arde doar 2 calorii pe zi. Această mică diferență se poate adăuga în timp. După o sesiune de antrenament de forță, mușchii sunt activați pe tot corpul, crescând rata metabolică zilnică medie.

  • Variază antrenamentele

Exercițiul aerobic poate să nu construiască mușchi mari, dar poate accelera metabolismul în ore după antrenament. Cheia este să te împingi peste limite, permanent. Exercițiile de mare intensitate oferă o creștere mai mare și mai lungă a ratei metabolice de repaus decât antrenamentele de intensitate scăzută sau moderată.

  • Bea suficientă apă

Corpul tău are nevoie de apă pentru a procesa caloriile. Dacă ești chiar ușor deshidratat, metabolismul poate încetini. Într-un studiu, adulții care au băut opt ​​sau mai multe pahare de apă pe zi au ars mai multe calorii decât cei care au băut patru. Pentru a rămâne hidratat, bea un pahar cu apă sau altă băutură neîndulcită înainte de fiecare masă și gustare. De asemenea, savurează fructe și legume proaspete, care conțin în mod natural apă, mai degrabă decât covrigi sau chipsuri.

  • Planifică-ți inteligent mesele și gustările 

Mâncatul frecvent te poate ajuta să pierzi în greutate, dacă ai grijă la porții. Când mănânci mese mari cu multe ore între ele, metabolismul tău încetinește între mese. O masă sau o gustare mică la fiecare 3 până la 4 ore îți menține metabolismul în funcțiune, astfel încât să arzi mai multe calorii pe parcursul unei zile. Mai multe studii au arătat, de asemenea, că persoanele care iau gustări în mod regulat mănâncă mai puțin la ora mesei.

  • Condimentează-ți mesele

Alimentele condimentate conțin substanțe chimice naturale care îți pot pune metabolismul la treabă. Gătirea alimentelor cu o lingură de ardei iute roșu sau negru poate crește rata metabolică. Efectul este probabil temporar, dar dacă mănânci des alimente picante, beneficiile se pot adăuga.

  • Bazează-te pe proteine

Corpul tău arde mult mai multe calorii digerând proteine ​​decât consumând grăsimi sau carbohidrați. Ca parte a unei diete echilibrate, înlocuirea unor carbohidrați cu alimente slabe și bogate în proteine ​​poate stimula metabolismul în timpul mesei. Sursele bune de proteine ​​includ carnea slabă de vită, curcanul, peștele, carnea albă de pui, tofu, nucile, fasolea, ouăle și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Distribuie articolul: