Un sărut nevinovat pe buze, ar fi putut fi mortal pentru un copil de numai 1 an și 5 luni, dintr-o localitate din raionul Șoldănești. Micuțul, a ajuns la spital în stare critică, după ce câteva zile a făcut febră înaltă și mereu în stare de somnolență. După un șir de investigații medicale, raionale și apoi la Centru Mamei și Copilului, medicii au stabilit cauza, micuțul a fost afectat de virusul herpetic.

Liliana Ghiorghieș, mama lui Artiom, a povestit pentru Sănătate INFO că fiul ei s-a simțit rău joi, pe 18 mai. I-a măsurat temperatura și a constatat că micuțul avea febră.

„Copilul a făcut febra 38,5. Noi acum suntem în erupție dentară și am crezut că de la dințișori a făcut febra, că am mai trecut prin asta. Eu i-am administrat Nurofen 5 ml, așa cum ne-a recomandat pediatrul”, își amintește Liliana.

„Copilul era într-o stare de parcă nu era nici viu, nici mort”.

După administrarea antipireticului, Artiom și-a revenit, dar nu în totalitate. Mama povestește că în noaptea spre vineri copilul a dorimit liniștit, însă pe parcursul zilei nu era la fel de energic precum de obicei. Femeia l-a lăsat în grija soțului, fiind nevoită să plece cu treburi pentru câteva zile. Totuși, își suna soțul și-l întreba cum se simte copilul.

„Eu sunam toată ziua, întrebam care este starea copilului, l-am văzut și pe camera de la telefon. Am văzut că era inactiv și mai alb la față decât de obicei. Soțul mi-a spus că totul este în regulă și să nu îmi fac griji. Noaptea la fel a fost doar cu soțul acasă și sâmbătă dimineață soțul mi-a scris un mesaj că copilul a vomitat de 2 ori noaptea.”

Liliana a decis să se întoarcă acasă pentru a verifica starea copilului,iar când a ajuns, copilul ei era apatic și practic nu reacționa.

„Era într-o stare de parcă nu era nici viu, nici mort. Nu reacționa practic deloc. L-am îmbrăcat și l-am scos afară și afară s-a trezit. Pe jos nu a vrut să meargă, cu toate că în mod normal el alerga și se juca. Artiom era un copil foarte activ, dar atunci nu a vrut să stea nici măcar în picioare”, povestește Liliana.

În ziua următoare, sâmbătă, Artiom a refuzat să mănânce și să bea lichide, așa cum recomandase medicul pediatru. Mama i-a măsurat din nou febra și aceasta arăta 39,5 grade Celsius. I-a administrat din nou antipirtice. Dar schimbările spre bine nu se produceau. Atunci mama a decis să-l sune din nou pe medicul pediatru, în ziua următoare, și să meargă la un consult dis-de-dimineață.

„Noaptea copilul era într-o stare foarte rea. Duminică dimineața m-am trezit la ora 05:00 și am observat că copilul nu poate deschide ochiul drept. Artiom era deja treaz, dar nici măcar nu clipea. Ochișorul era inflamat destul de tare. Când am pus mâna pe fruntea lui era foarte fierbinte, iar când i-am măsurat temperatura avea febra 40 deja”, ne-a mărturisit femeia.

Atunci nu a mai ezitat și a chemat Ambulanța. Medicii i-au administrat copilului, în mușchi, Analgin și Dimidrol, iar febra a început să scadă. Au fost direcționați către Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Raional Șoldănești, iar ulterior au fost internați în secția boli infecțioase. Părinții le-au povestit medicilor că micuțul a fost apatic până a ajunge la spital și a avut nopți în care a dormit prost. Totuși, medicii au presupus că starea copilului ar fi putut fi provocată de oboseală și că ar avea nevoie de mai multă odihnă.

„Analizele erau perfecte și medicii nu puteau înțelege ce are copilul”

„La spital am insistat să îl vadă mai mulți medici, pentru că vedeam că băiatul meu nu este în regulă. Nu este normal ca un copil de 1 an și 5 luni să nu mănânce 3 zile și să doarmă în continuu. El nu se trezea deloc, doar atunci când venea medicul să îl vadă reacționa prin plâns, se trezea. Dacă însă îl culcai pe pat adormea imediat.”

Pe parcursul zilei de duminică, medicii i-au recoltat probe pentru analiza de sânge, i-au administrat perfuzii pentru a-i menține hidratarea. Mama povestește că în dimineața de luni, copilului nu i s-a mai administrat nimic, așa că împreună cu soțul au început să se consulte cu alți specialiști.

„Am mers la neurolog, l-au văzut și doi chirurgi, l-a mai văzut odată pediatrul, l-a văzut și oculistul. Oculistul ne-a prescris picături pe care i le-am picurat copilului 2 zile și ochiul și-a revenit. A mai făcut analize de sânge, i s-a făcut ultrasonografia organelor interne, i s-a făcut radiografia la plămâni. Analizele erau toate perfecte și medicii nu puteau înțelege ce are copilul,” a mai povestit Liliana.

Totuși, Artiom avea o stare de somnolență continuă, ceea ce o îngrijora pe mamă. Femeia spune că de câteva zile, copilul ei nu avea nici scaun și se întreba ce ar însemna această lipsă de tranzit intestinal. Simțea că ceva important era neglijat și că situația trebuia investigată mai profund.

Copilul a continuat tratamentul în spitalul raional, fiind consultat de mai mulți medici. Pediatrul a constatat că micul pacient avea stomativă și gât roșu, dar căile respiratorii erau curate și analizele de sânge – bune. Copilul se simțea moleșit. Într-un final, la insistența mamei, medicii de la Spitalul Șoldănești au făcut un consiliu și au decis să-I transfere la un spital terțiar.

S-a făcut un consiliu și în urma acestuia medicii au hotărât să ne transfere de urgență la Institutul Mamei și Copilului”, a mărturisit Liliana.

La Institut au fost transferați pe 16 mai, în toiul nopții, cu suspiciune de traumă craniocerebrală. Mama povestește că medicii i-au făcut din nou o serie de investigații, printre acestea și ecografia organelor interne. Artiom a fost internat în secția reanimare, iar a doua zi dimineață medicii i-au efectuat și o tomografie, care a evidențiat modificări în lichidul cefalo-rahidian și i-au făcut o puncție lombară. Medicii au luat și probe de sânge și pentru detectarea unui eventual virus.

„După prima zi de tratament la IMC copilul a început să mănânce. Nu mânca foarte mult, dar eram bucuroasă că mânca. Asta a fost marți ziua. Deja miercuri a fost consultat de mai mulți medici care, văzând că el nu reacționa, au hotărât să îi administreze o perfuzie de plasma. După această perfuzie copilul în sfârșit s-a trezit și a stat treaz aproximativ 1 oră și 30 de minute”, a adăugat mămica.

După ce și-a revenit și a început să se simtă mai bine, mama i-a întrebat pe doctori ce are copilul ei. Aceștia i-au explicat că Artiom a fost diagnosticat cu o infecție virală provocată de virusul herpes.

Distribuie articolul: