Nu avem ieșire la mare și nici la ocean. Nu avem munți și nici autostrăzi impunătoare. Iar șirul poate continua. Totuși, Republica Moldova are locuri care trebuie vizitate. 

În cele ce urmează, îți spunem despre șapte locații din țară despre care poate nu ai auzit foarte multe, dar cu siguranță te vor impresiona. Iar dacă te convingem să ajungi măcar la una dintre ele, așteptăm să ne spui cum a fost.

Toltrele Prutului sunt un lanț de formațiuni calcaroase de tip recif, risipite pe o distanță de circa 200 km de-a lungul Prutului de Mijloc. Acestea încep din Criva și continuă până la Cobani, 200 km mai la sud. Recifii au apărut acum 15-20 de milioane de ani, după ce marea Tortoniană și Sarmatică s-au retras.

Lanțurile din nordul Moldovei au, potrivit specialiștilor, aceeași geneză ca marele lanț coralier din Australia, numai că cel de acolo, fiind recent, se află aproape în întregime sub apă, vârfurile lui ieșind din ocean la o înălțime de 2-5 m.

Toltrele au  fost plasate sub protecția statului. Totuși, stâncile sunt brăzdate, pe alocuri, de cariere.

În pădurea satului Olișcani, raionul Șoldănești găsim două construcții subterane imense. Este vorba despre două buncăre, cu diametrul de 32 de metri și circa 60 de metri adâncime. Cazematele făceau parte dintr-un obiectiv militar sovietic secret, care urma să devină un centru de comandă. Însă, după destrămarea URSS, acestea au rămas niște labirinturi ruginite de timp. Construcțiile au fost estimate la circa 32 de milioane de ruble, atunci când au început să fie construite.

Conacul lui Uvaliu sau mai bine ce a rămas din el: Turnul de apă și observare. Datează de la începutul secolului XX, iar Conacul era considerat unul dintre cele mai impunătoare de pe teritoriul Imperiului Rus.

Se află în satul Căzănești, raionul Telenești și a fost construit de boierul Ștefan Uvaliu, fost membru al Dumei de Stat de atunci. Până acum nu există o versiune concretă care ar puncta motivul din care Conacul a fost distrus.

Pe malul râului Răut, în satul Cazăneşti din Teleneşti este amplasată prima staţie hidroelectrică din Republica Moldova. Aceasta a fost construită în 1954, însă a funcționat până în 1967, odată cu punerea în funcțiune a centralei hidroelectrice de la Dubăsari.

La marginea satului Naslavcea, raionul Ocnița găsim lacul Albastru. Acesta s-a format pe teritoriul unei foste cariere de argilit. În timp, apa a pus stăpânire pe acel loc, astfel încât acum putem admira lacul cu apa de un turcoaz aprins la culoare.

Peștera „Emil Racoviță” este cea mai mare peșteră din Republica Moldova. Totodată, ocupă poziția a 26-a în clasamentul celor mai lungi peșteri din lume, ocupând o suprafață de aproximativ 51 de hectare. Este amplasată la intersecția graniței cu Ucraina și România, iar singura intrare în peșteră este în apropierea satului Criva, raionul Briceni.

Locul este caracterizat prin săli grandioase care ating lungimi de 60-100 de metri, lățimi de 30-40 de metri și înălțimi de până la 11 metri. În golurile peșterii se află circa 20 de lacuri cu adâncimea nu mai mare de doi metri și temperatura constantă de 8-11 grade Celsius. Tot acolo sunt prezente și „fântâni” naturale cu adâncimea de 16-20 de metri.

Peștera Emil Racoviță este protejată prin lege, fiind inclusă în categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic.

„Hora Haiducilor” este o sculptură amplasată la intrarea în satul Bravicea, raionul Călărași. Semnată de artistul Nicolae Vieru, acesta este un simbol al poporului moldovean, unit pentru scopurile sale, spune autorul.

Dacă cunoști locuri din Republica Moldova, puțin vizitate, care merită să devină obiective turistice, nu ezita să ne spui despre ele.