Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână a Postului Mare și reprezintă o perioadă a smereniei și a curățirii spirituale. Creștinii ar trebui să se pregătească pentru Paște, din acest motiv, preoții recomandă acestora să țină post și să se spovedească.

Începând cu Duminica Floriilor, preoții țin slujbe seara, până în Vinerea Mare, atunci când în biserică se cântă Prohodul Domnului.

Lunea Mare

Această zi e considerată prima zi a patimilor lui Iisus Hristos. În Biserică, preotul le citește creștinilor istoria vieții tânărului Iosif, cel care a fost vândut de frații săi în Egipt care se aseamănă cu trădarea lui Iisus de către Iuda.

În această zi, se recomandă să scoatem totul din casă la aerisit, să văruim, să spălăm mobilierul sau să-l reparăm. La țară, începând de luni, se face curat lună în toată casa și în ogradă. Bunica mea vopsea gardul, mătura curtea, spăla perdelele, covoarele etc. Nu avea nicio clipă liberă. Voia ca atunci când copii îi vin acasă, să fie totul curat. Totuși găsea timp să meargă la Biserică și are o voință de invidiat deoarece ține tot postul.

Începând cu miercuri, trebui să se evite muncile de câmp.

Marțea Mare

În această zi, Iisus le-a povestit apostolilor săi două parabole: cea a celor 10 fecioare și a talanților.

Miercurea Mare

În această zi,  Maria Magdalena i-a spălat lui Iisus picioarele cu propriile lacrimi, fiind un semn al căinței.

Tot în această zi, Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginți. Începând din această zi, bunica mea ținea post negru. Bea doar apă și mânca doar pâine.

Joia Mare

În această zi, creștinilor li se amintește de Cina cea de Taină. Iisus le spune apostolilor că unul dintre ei l-au vândut.

La Cina cea de Taină, Iisus le spune discipolilor săi  că pâinea (anafura) este parte din trupul Lui și vinul este sângele Lui.

După Cină, Iisus merge în grădina Ghetsimani să se roage, farisei îl găsesc acolo și apoi îl duc în fața lui Pilat.

Este ziua când a avut loc Cina Cea de taină, rugăciunea lui Isus Christos în Grădina Ghetsemani, trădarea lui Iuda şi prinderea lui Isus. Acum, oamenii se spovedesc şi se împărtăşesc.

Până la Joia Mare, femeile trebuia să termine torsul. În caz contrar, Joimăriţei, o femeie fioroasă, pedepsea lenea femeilor prin ardea degetelor şi a mâinilor, pârlirea părului sau ardea fuioarele de cânepă netoarse. Nici bărbații leneși nu scăpau de mânia Joimăriței.

Se crede că în noapte și dimineața acestei zile, sufletele celor morți se întorc în casele lor. Din acest motiv, trebuie să se aprindă focurile în curți sau cimitire, pentru ca aceștia să fie întâmpinați.

Anume de Joia Mare, se vopsesc ouăle și se prepară pasca.

O altă superstiție spune că nu trebuie să dormim la amiază deoarece vom fi leneși tot anul. În Biserică, se ține ultima slujbă dedicată celor morți din această săptămână, iar rudele celor decedați trebuie să ducă la biserică colaci, vin, miere și fructe pentru ca acestea să fie sfințite și apoi oferite ca pomană.

Vinerea Mare

În această zi, creștinii comemorează suferințele Mântuitorului și drumul său către Golgota, unde a fost răstignit. În această zi Iisus moare.

Seara, creștinii merg la Biserică, la slujba de pomenire a Patimilor Domnului. În această zi nu se face mâncare și curățenie.

Dacă oamenii doreau să fie sănătoși anul întreg, atunci, înainte de răsărit, trebuiau să alerge prin rouă și să se scalde în ape curgătoare.

Sâmbăta Mare

E ultima zi din Săptămâna Patimilor. Creștinii se pregătesc pentru a merge la Slujba de Înviere, unde vor lua focul haric.

În această zi, se taie mielul și se gătesc bucatele tradiționale. Creștinii își pregătesc hainele pentru sărbătoarea Învierii. Femeile trebuie să aibă o cămașă nouă, cusută cu ocazia sărbătorii de Paște, iar bărbații, o pălărie nouă.

De asemenea, se pregătește coșul cu care creștinii se vor duce la biserică pentru ca bucatele să fie sfințite.

 

Distribuie articolul: