Un factor important ce influențează direct sănătatea copilului încă din primele zile de viață este alimentația sa. La acest capitol, susțin experții în domeniul alăptării, laptele matern este sursa principală de sănătate și bună dezvoltare a copilului, care nu poate fi înlocuit total cu alternative, menționează AGORA.md. Procesul, însă, stârnește un șir de întrebări și îngrijorări pentru mama care alăptează.

Iată câteva mituri sau jumătăți de adevăr, dar și câteva recomandări de care ar fi bine să ținem cont, sugerate de consultanta în alăptare și somnul copiilor „Mămica Alăptează”, Liudmila Caracalceva.

Laptele praf înlocuiește în totalitate laptele matern. FALS!

Copilul trebuie alimentat după un regim strict, la oră fixă. FALS!

„Este o informație învechită care vine din perioada sovietică când mama era plecată în câmpul muncii și fabricile lucrau cu întreruperi la fiecare trei ore pentru a permite mamelor să-și alimenteze copiii. De acolo s-a pornit regimul acesta dur al alăptării la fiecare trei ore”, susține Liudmila Caracalceva.

Potrivit expertei, deja de câteva decenii se recomandă alăptarea la cerere. Altfel spus, bebelușul este alăptat atât de des cât cere el.

Recomandarea este valabilă și pentru perioada nopții. „Aici este o precizare. Alăptarea nu trebuie să fie mai rară de una la trei ore. Mai des se poate, atât cât dorește copilul, dar mai rar nu este permis. Cel puțin în primele două luni de viață a bebelușului”, adaugă consultanta.

Pe timp de caniculă, copilul trebuie hidratat suplimentar alăptării. PARȚIAL ADEVĂRAT!

Alăptarea exclude complet probabilitatea unei eventuale sarcini. FALS!

Faptul că mama alăptează nu garantează excluderea completă a probabilității unei noi sarcini. „Alăptatul  permite să avem până la 95 % de siguranță de contracepție, dar mai rămân 5% – probabilitate care că o să apară următoarea sarcină. Ca mama să nu rămână însărcinată, alăptările trebuie să fie destul de frecvente. Nu mai puțin de șase – șapte în 24 de ore. Plus la aceasta, trebuie să nu fie restabilit încă ciclul menstrual. Dar oricum nu există o garanție de 100 %”, susține Liudmila Caracalceva.

Cantitatea de lapte secretat depinde de dimensiunea pieptului. FALS!

Nașterea prin cezariană duce la pierderea laptelui matern. FALS!

Procesul de lactație se pornește după ce se naște placenta. Iar nașterea placentei are loc și după nașterea naturală și după nașterea prin cezariană.

„O precizare este că, după cezariană laptele poate să întârzie cu o jumătate de zi sau o zi pentru că, totuși, este o intervenție chirurgicală care într-o măsură oarecare este traumatizantă pentru organismul uman. Dar după nașterea prin cezariană mamele alăptează cu același succes ca și mamele care au născut natural”, precizează consultanta „Mămica Alăptează”.

Virozele la mamă sunt motiv de întrerupere a alăptării la piept. FALS!

Mama care urmează un curs de antibiotice trebuie să întrerupă alăptarea. FALS!

Mama trebuie să se alimenteze selectiv în perioada alăptării. FALS!

Copilul poate fi alăptat până la doi ani. PARȚIAL ADEVĂRAT!

Cum înțelegem că bebelușul este alimentat suficient?

Este important ca bebelușul să fie alimentat din ambii sâni

Poziționarea mai frecventă la piept stimulează lactația

Mai multe informații despre aceste mituri și recomandări află pe AGORA.md.