Sandra Bullock a spus că s-a confruntat cu sindrom de stres posttraumatic (PTSD) după un incident din anul 2014 când o persoană necunoscută a intrat în locuința ei, în timp ce ea se află singură în casă. Chiar dacă au trecut 7 ani de atunic, actrița spune că suferă și acum de pe urma acelei sperieturi.

„Sunt în dressing și îmi spun „Nu o să se termine bine’”, a declarat actrița într-un episod recent al emisiunii „Red Table Talk”. Actrița a spus că un bărbat neînarmat a intrat în locuința să din Bel Air în timp ce ea se află singură în casă.

Bullock – care a recunoscut că vizionarea filmelor „48 Hours” și „Dateline” i-a intensificat frică – a mai spus că a fost recunoscătoare că fiul sau, Louis, pe care l-a adoptat în anul 2010, nu era acasă în acea noapte.

„A fost singură noapte în care dădacă noastră a spus: „Lasă-mă să-l iau la mine acasă pentru că tu vei fi plecată până târziu”, a declarat actrița.

„Dacă ar fi fost acasă, aș fi fugit în dressing, care acum este dressingul meu dar atunci era dormitorul lui, iar asta ne-ar fi schimbat destinul pentru totdeauna”, a declarat Sandra.

„Nu am mai fost la fel după aceea”, a mai spus vedeta.

Intrusul a fost în cele din urmă arestat în locuința actriței, în timp ce ea se află în casă. În discuția din cadrul „Red Table Talk”, Sandra a spus că nu a mai rămas niciodată singură după acel eveniment șocant.

Ce este sindromul de stres posttraumatic?

Cunoscut sub denumirea de PTSD (posttraumatic stress disorder) sindromul apare după trăirea unor întâmplări și evenimente ca război, catastofe naturale, tortură, viol, martor la omucidere sau amenințarea cu omuciderea, amenințare la adresa propriei vieți.

Este vorba despre trauma intensă, violentă, situată în afara limitelor umane, neobișnuită, trăită de persoana respectivă. În aceste situații traumatice persoana suferindă reacționează prin simptome ca teamă intensă, durere, lipsă de speranță.

Evenimentul traumatic este retrăit în mod repetat sub forma de:

-imagini, repetitive, amintiri dureroase, gânduri, percepții legate de întâmplarea traumatică, ce trec prin minte cu toată încărcătura lor emoțională negativă;

-coșmaruri repetate legate de evenimentul respectiv, apar chiar iluzii și halucinații;

-retrăirea evenimentului cu emoții, acțiuni ce s-au întâmplat la un moment dat în mod real, fenomen cunoscut sub denumirea de flashback, ca de ex un amestec de imagini care se derulează în fața celui suferind ca la cinematograf, cu emoții însoțitoare ca anxietate, deznădejde, disperare, spaimă, lipsă de speranță, tristețe, vină etc.;

-reacție intensă de anxietate atunci când persoana suferindă vine în contact cu stimuli interni sau externi care sunt asemănători celor din întâmplarea traumatică reală (de ex. sunete asemănătoare, imagini, culori din mediul înconjurător sau care apar în minte la un moment dat):

-reacții fiziologice (palpitații, transpirații, senzație de nod în gât, tremurături etc) la contactul cu acești stimuli din mediu sau stimuli imaginari.

Surse: andreearaicu.ro/epsihologia.ro/

 

Distribuie articolul: