În ultima perioadă, psihologa Sanda Diviricean tot mai des alege să discute pe pagina sa de Instagram despre metodele de educație la care apelează părinții în procesul de creștere a copiilor săi. Trebuie să recunoaștem că ne-a părut și nouă interesant subiectul. Așa că am contacta-o pe Sanda cu propunerea de a organiza un Live, în care să abordăm același subiect, doar că dintr-o altă perspectivă. În urma câtorva momente de analiză ne-am și determinat final despre ce vom discuta – „Îndrumări pentru adulții care, în copilărie au avut parte de o educație toxică”. Ce ne-a ieșit, află în cele ce urmează.

Educația pe care părinții le-o oferă copiilor săi este, poate cel mai important element în formarea lor ulterioară. Aceasta servește drept temelie pentru viitorul copilului. Totuși felul în care părinții crează bazele devenirii copilului, poate fi diferit. Cum un adult își poate da seama că avut parte de o copilărie toxică, ne-a povestit Sanda Diviricean.

„Copilăriile toxice sunt, bine înțeles, diferite. O persoană poate identifica și înțelege dacă a avut o copilărie toxică în urma unei autoanalize. Care este calitatea vieții, acum? La nivel individual, o persoană care a fost afectată de copilăria sa, ar pute fi posedată de frici, de îndoieli, i se va schimba foarte des dispoziția, s-ar putea simți depresiv. La fel, nivelul interacțiunilor sociale, poate sugera dacă o persoană a fost sau nu afectată de copilăria pe care avut-o. Astfel, conflictele la serviciu și în familie, lipsa relațiilor de calitate, astfel de caracteristici precum agresivitatea ar trebui să-l facă să caute rădăcinile acestor probleme în copilărie. În același timp, trebuie să atragă atenția la starea de sănătate. Sunt foarte mulți oameni care inhibă problemele, nu le exteriorizează, încearcă să fie foarte drăguți, blânzi și pozitivi în timp ce în interiorul lor se petrec lucruri nu tocmai frumoase, care le afectează sănătate, și generează apariția bolilor psihosomatice, povestește Sanda.

Vezi și: Greșelile pe care le comit părinții în educarea copiilor, potrivit psihologăi Sanda Diviricean (Video)

În pofida faptului că educația are un rol foarte mare în dezvoltarea unei identități, psihologa spune că și trăsăturile individuale, precum caracterul și sistemul nervos al fiecărui om are un rol deosebit în evoluția sa ulterioară.

„În general, toată viața, ne ciocnim de diverse situații psiho-stresante. De regulă, dezvoltăm două atitudini față de aceste situații: fie luptăm, fie fugim. Dacă avem părinți dominanți, părinți care își manifestă exagerat controlul, care-și impun punctul de vedere și vor ca tot timpul copilul să corespundă, să fie umil, să facă ce vor ei, s-ar putea ca acel copil să dezvolte un sistem nervos foarte puternic, să dezvolte reacții de luptă, acest copil se va opune, în adolescență s-ar putea să se manifeste agresiv. Devenind matur el poate dezvolta astfel de calități precum încăpățânare, rezistență, competitivitate ca voință – iar toate astea se întâmplă în cazul bun. În cazul rău, copilul poate deveni un adult agresiv, manipulator, narcisist. În mod contrar, un alt copil la un astfel de mod de educație va aborda altfel de reacții precum cele de fugă de evitare, va fi lipsit de inițiativă va dezvolta un soi de lene. Caracterul și sistemul nervos al fiecărui om, are un rol decisiv în aceste cazuri”, zice Sanda.

„Pentru orice problemă, există o soluție”, afirmație valabilă și în cazul consecințelor generate de metodele toxice de educație. Totuși cel mai important aspect în rezolvarea unei probleme îi este alocat conștientizării acesteia.

„Dacă cineva a identificat problema deja este foarte mult. O diagnoză corectă înseamnă mult în rezolvarea unei probleme. Dacă o persoană a identificat problema cel mai probabil că este vorba despre un nivel ridicat al conștiinței. O persoană conștientă care caută soluții, dorește să o rezolve și nu-i este teamă să se adreseze pentru ajutor. Să-și rezolve singură problema este posibil, dar mult mai complicat, iată de ce este recomandabil să se adreseze la un specialist. De asemenea cursurile de autodezvoltare, cărțile și autoanaliza au un rol însemnat în rezolvarea consecințelor unei educații toxice, povestește Sanda.

Cum o persoană care a avut cândva o educație toxică să nu transmită aceeași educație copiilor săi și alte detalii curioase referitor la acest subiect, vezi în live-ul pe care l-am realizat împreună cu Sanda Diviricean pe pagina de Instagram EA.md.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Cum poate un adult conștient depăși traumele provocate de o copilărie toxică?

O postare distribuită de Revista EA.md (@revistaea) pe

Sursa: Instagram