E primăvară, iar odată cu acest sezon se acutizează anumite probleme ale copiilor: virozele, dermatita sau pielea atopică, avitaminoza și, după caz, alte afecțiuni de care poate sufereau anterior. Părinții își fac griji, se documentează din toate sursele posibile și acționează în cunoștință de cauză. le venim cu o mână de ajutor și le răspundem la o serie de întrebări într-un interviu LIVE cu pediatra Irina Secu.

Afecțiunile de sezon la copii

„A crescut numărul virozelor, care nu au dispărut nicăieri de când este și Covid-19, iar copii de 3-4 ani sunt mai frecvent. Practic 1 din 5 copii se adresează la cabinetul pediatric cu dermatite atopice de orice gen. Acestea vin din hipersensibilitatea copiilor la diverși agenți externi, lipsa somnului calitativ și alimentația incorectă, iar primăvara dermatita se acutizează și mai mult. Mai avem acum acea a șasea boală a copilului mic: rozeola infantum. Au crescut adresările cu virusul mononucleoza… pe lângă Covid-19, nimeni nu a anulat celelalte afecțiuni, precum scarlatina, varicela, la fel agravate în perioada de primăvară. Ceea ce vreau să îi rog mult pe părinți este să nu se alarmeze, iar la semne mai grave să se adreseze medicului. Iar ce ține de tratamente, neapărat consultați un doctor”, spune Irina Secu.

Aflați din interviul cum se manifestă dermatita de scutec (sau dermatită de contact), cum alegem corect un scutec și după ce criterii ne dăm seama că nu este unul potrivit sau e plin.

Cum ameliorăm pielea atopică

„Dermatita atopică, din păcate, nu are un tratament definitiv. Uneori nici cauza nu poate fi identificată, iar tratamente magice nu avem. Ceea ce ne propunem mereu este ca micuțul să nu sufere, chiar dacă dermatita este o afecțiune cronică și ea are pusee când apare. Este important să înțelegem că pielea acestor copii necesită o îngrijire mai speciale. Alegeți gama predestinată copiilor cu ten atopic, căutați produse cu PH neutru. La fel și în îngrijire: dușul și băile calde, nu mai mult de 36 de grade; la bebeluși putem adăuga uleiurile speciale pentru pielea atopică; folosiți un prosop foarte moale și doar tapotați pielea copilului, fără a freca; folosiți emolientele pe bază de zinc, pentru a crea bariera lipidică a pielii – o piele hidratată este o piele sănătoasă!”, a menționat în interviu pediatra.

Cum combatem avitaminoză de primăvară și ce trucuri ne recomandă pediatra pentru a introduce mai ușor copiilor fructele și legumele în alimentație, dar și ce vitamine sunt necesare pentru ei în perioada de primăvară ne-a spus Irina Secu, medic pediatru.  Aflați din interviu cum facem trecerea de la frig la cald în mod lejer și fără să punem în pericol sănătatea copilului.

*Proiectul este susținut de Pampers Active Baby.

P