Ceasurile se schimbă și zilele devin mai lungi – noi cercetări sugerează că ar putea dori să luăm în considerare ce înseamnă acest lucru pentru orele noastre de culcare. Sosirea primăverii anunță adesea o schimbare binevenită după lunile lungi și grele de iarnă. Soarele stă treaz mai mult timp, zilele se încălzesc, primele flori încep să înflorească și, în multe țări, ceasurile trec înainte la ora de vară pentru a ne prelungi serile.

Dar există o schimbare care probabil că va fi mai puțin apreciată pe măsură ce ne îndreptăm constant spre vară – începi să dormi mai puțin.

Mulți dintre noi sunt familiarizați cu lupta de a aduna energia pentru a părăsi patul dimineața în timpul iernii, alegând în schimb să apăsați butonul de amânare. Și oamenii de știință spun că acest lucru nu este surprinzător.

Noi cercetări sugerează că oamenii ar putea avea nevoie de mai mult somn în lunile întunecate de iarnă decât în timpul verii. Această nevoie pare să apară chiar și la oamenii care trăiesc în orașe, unde luminile artificiale ar fi de așteptat să interfereze cu influența naturală a luminii zilei asupra tiparelor noastre de somn.

„Studiul nostru arată că, chiar dacă trăiesc într-un mediu urban, doar cu lumină artificială, oamenii [experimentează] somn sezonier”, spune Dieter Kunz, unul dintre autorii principali ai studiului și șeful clinicii de somn și cronomedicină de la Spitalul St Hedwig din SUA. Berlin, Germania. „M-aș aștepta ca variațiile sezoniere să fie mult mai mari, [dacă pacienții ar fi fost] locuitori afară și ar fi fost expuși doar la lumină naturală”, adaugă el.

Studiile anterioare au descoperit că expunerea la lumină artificială înainte de culcare poate suprima secreția de melatonină, hormonul produs de glanda pineală care reglează ceasul nostru circadian, ciclul natural somn-veghe care se repetă la fiecare 24 de ore și ne face să ne simțim somnoroși.

Dar studiul german, care a folosit înregistrări detaliate ale somnului a 188 de pacienți care locuiau în medii urbane și sufereau de tulburări de somn, a constatat că, chiar și atunci când au fost expuși în principal la lumini artificiale, participanții au experimentat variații sezoniere ale somnului REM, care este direct legată de ritm circadian. De fapt, participanții au dormit cu o oră mai mult în decembrie decât în iunie. Somnul cu mișcarea rapidă a ochilor (REM), care este cea mai activă etapă a somnului când visăm și ritmul cardiac crește, a fost cu 30 de minute mai lung în timpul iernii decât în timpul verii.

Somnul REM este reglat de ceasul circadian, „deci faptul că merge în paralel cu sezonalitatea are sens”, spune Kunz.

Oamenii de știință germani spun că copiii ar putea beneficia de un timp de culcare mai devreme în timpul iernii (Credit: Getty Images)

Însă echipa lui Kunz a fost surprinsă să constate că au existat și schimbări sezoniere în ceea ce privește somnul cu unde lente (SWS), cunoscut și sub numele de somn profund. „Am găsit schimbări specifice în somnul REM și somnul profund, cele două etape majore ale somnului, de-a lungul anului. Acest lucru a fost complet nou”, spune Kunz.

Somnul cu unde lente apare în timpul etapei finale a somnului fără mișcarea oculară rapidă (NREM). Este atunci când organismul repară și recrește țesuturile, construiește mușchi și întărește sistemul imunitar și este important pentru consolidarea memoriei pe termen lung și procesarea informațiilor nou dobândite. Somnul cu val lente al participanților la studiu a fost cu 30 de minute mai scurt în septembrie decât în februarie.

Sezonalitatea somnului profund „a fost ceva la care nu ne așteptam”, spune Kunz. „[Deoarece] somnul profund nu este condus de sistemul de cronometrare circadiană; este un proces homeostatic. [Aceasta înseamnă] cu cât ești mai mult timp treaz, cu atât ai nevoie de somn mai profund pentru a-ți restabili energia.”

Kunz spune că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce avem nevoie de un somn mai puțin profund toamna decât iarna. „Încă nu avem idee ce înseamnă funcțional.”

De asemenea, este de remarcat faptul că studiul a fost efectuat pe pacienți care suferă de tulburări de somn, cum ar fi insomnia, așa că va trebui repetat la o populație sănătoasă pentru a confirma că aceste efecte sunt văzute mai pe scară largă.

Exact motivul pentru care somnul nostru se schimbă odată cu anotimpurile ar putea fi ascuns în trecutul nostru evolutiv, spune Stanley. „Am evoluat către cicluri de lumină întunecată, așa că atunci când ne trezim într-o dimineață de iarnă și este întuneric, creierul nostru spune „Nu pot face nimic… nu are rost să sări din pat”.
Dar un somn bun de noapte depinde și de temperatură. Corpul nostru necesită o temperatură a pielii între 31-35C (87,8-95F), lucru pe care îl putem controla relativ ușor cu încălzirea centrală în lumea modernă. Vara, când temperaturile mai ridicate sunt mai frecvente, acest lucru poate fi mai greu de controlat, în special în timpul valurilor de căldură. (Sfaturi pentru a rămâne răcoros și pentru a dormi într-un val de căldură.)

Dacă rezultatele studiului lui Kunz se dovedesc totuși corecte, ar trebui să luăm în considerare schimbarea obiceiurilor noastre de somn pe tot parcursul anului?

Majoritatea oamenilor mențin un model de somn similar pe tot parcursul anului, spune Kunz. Se culcă după ce s-au uitat la televizor în jurul orei 22:30-23:00 și apoi se trezesc în jurul orei 7:00 pentru a merge la serviciu. Copiii sunt încurajați în mod deosebit să respecte un timp de culcare constant, notează Kunz și colegii săi în studiul lor. Deoarece orele de școală și orele de lucru determină când trebuie să ne trezim dimineața, ar putea în schimb să merite să mergem la culcare puțin mai devreme în timpul iernii pentru a explica „nevoia crescută de somn”, spun ei. (Citiți mai multe despre știința somnului sănătos al bebelușului.)

„Când știm că avem nevoie de mai mult somn iarna, nu are sens să ne ținem de programul pe care îl creăm atunci când ne simțim mai bine, în timpul verii”, spune Kunz. Dacă oamenii se mențin la aceleași modele de somn pe tot parcursul anului, „studiul nostru arată că vor pierde una sau două ore de somn în fiecare noapte în timpul iernii”, spune Kunz. „Mă îndoiesc că acest lucru ne va îmbunătăți sănătatea”.

Lipsa somnului este asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, boli de inimă, obezitate și depresie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Experții recomandă oamenilor să evite luminile puternice și ecranele telefonului chiar înainte de a merge la culcare (Credit: Getty Images)

Potrivit unui studiu norvegian recent, pacienții care au vizitat medicul de familie și au raportat că au dormit mai puțin de șase ore în fiecare noapte au avut un risc mai mare de infecție decât cei care au dormit șapte până la opt ore. Pacienții care sufereau de probleme cronice de somn au avut mai multe șanse să raporteze că au nevoie de antibiotice. Persoanele care au dormit mai mult de nouă ore în fiecare noapte au avut, de asemenea, un risc mai mare de infecție, a constatat studiul.

„O explicație probabilă pentru aceste descoperiri ar putea fi că a avea o infecție duce la tulburări de somn sau la creșterea somnolenței sau că atât somnul, cât și riscul de infecție sunt asociate cu o boală de bază”, spune autorul principal Ingeborg Forthun, cercetător la Universitatea din Bergen. in Norvegia.

„Având în vedere că infecțiile sunt mai frecvente în timpul iernii, poate fi important să dormi mai mult [atunci] pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor”, spune Forthun.

Dacă nu altceva, poate te-ar putea ajuta să te simți mai puțin lent atunci când alarma se sună într-o dimineață rece de iarnă.