Institutul pentru Reforme și Inițiative Sociale reflectă sprijinirea reformelor de care are mare nevoie societatea noastră și promovarea inițiativelor sociale care contribuie la schimbarea în bine a societății moldovenești. Abrevierea I.R.I.S. a permis că brandul să se asocieze cu simbolul florii iris și componența ochiului uman, care simbolizează supravegherea și monitorizarea cu atenție a problemelor societății din jur. Institutul ajută copiii și familiile social vulnerabile care nu își pot permite unele lucruri elementare.

Fondatoarea I.R.I.S. Sabina Roibu recunoaște că acest proiect este greu de coordonat, iar câteodată o vizitau gânduri de a renunța, dar doar copiii și cazurile cu care se confrunta o motivau și mai mult să lupte.

„În decembrie IRIS va avea un an de activitate cu acte în regulă. Primul an este cel mai greu, cel puțin așa vreau să cred eu la moment. Un an în care am avut foarte multe provocări și poate momente în care chiar mă întrebam dacă merită această țară eforturile și munca pe care o depun eu pentru a mișca ceva în comunitate. Bineînțeles că nu renunț pentru că vreau să aduc la lumină toate ideile de proiecte fiindcă știu că de fiecare dată ceea ce îmi propun să fac are un impact pozitiv.  IRIS este un proiect la care muncesc mult și pentru care am planuri mari pentru viitor”, a spus ea.

În acest an de activitate întreaga echipă care se află în spatele acestui proiect special, a lansat câteva campanii pe care le vor desfășura anual, prin care își propun să dăruiască „lumină fiecărei case”, astfel ei speră că acestor fapte bune se vor alătură mai multă lume.

„Vreau să motivez prin fapte bune. Trăim vremuri în care tot mai des simțim pe propria piele invidia, răutatea și ochii răi a multora din jur. Poate sună dur ce zic, dar eu știu că toți care vor citi aceste rânduri vor fi în mare parte de acord cu mine. Este foarte greu la noi să reușești să ajungi la sufletele oamenilor, să îi motivezi și să îi faci în cazul nostru să doneze pentru o campanie, un copil flămând sau desculț”, a mai spus fondatoarea.

Campaniile I.R.I.S.

Campania „Primul Sunet pentru toți” se desfășoară în luna august și are drept obiectiv pregătirea copiilor din familiile aflate în dificultate pentru noul an de studii.

„Din păcate, problemele socio-economice ale țării noastre afectează foarte mulți copii, care din cauza dificultăților financiare ale părinților sunt defavorizați și chiar discriminați în colectivele în care învață. Noi ne-am propus să excludem aceste discrepanțe, să asigurăm acești copii cu toate cele necesare pentru studii: ghiozdane, rechizite școlare, hăinuțe etc.”

Campania „Dăruiește Lumină” este una pascală și vine să ajute familiile aflate în dificultate, cu produse alimentare, printre care tradiționalul cozonac și alte produse necesare pentru masa sărbătorii.

„Cât de minunat era să vedem acele chipuri blânde cu un zâmbet pe față care știam că acum vor avea și ei o masă de sărbătoare, un cozonac și o mâncare caldă. Sunt emoții pe care prin text este foarte greu să le descrii”.

Campania „Bucurii pentru copii” a fost dedicată sărbătorii de 1 iunie și vine să aducă bucurii tuturor copiilor din familii nevoiașe.

„Iar acum am dat start colectărilor pentru  Campania „Fii Moș Crăciun – Dăruiește Magie!”. Tare sper că oamenii nici de această dată să nu rămână indiferenți iar noi să reușim să ajungem în toate casele unde ne propunem să ducem un pic de magie de sărbători. Prin intermediul acestui material aș vrea să chem oamenii să ne susțină și să devină spiriduși pentru cineva care poate niciodată nu a primit în dar o mașinuță nouă, o carte sau un cadou dulce”. Găsiți aici mai multe informații despre eveniment.

„Eu mereu am fost o norocoasă pentru că am avut în jur oameni care au știut să mă susțină și să îmi fie alături în realizarea ideilor mele. După ani de reporterie și jurnalism, sute de știri filmate prin țară, eu am înțeles că noi în Moldova avem oameni care ar dori să facă o schimbare dar au nevoie de o mână de ajutor. Le mulțumesc fetelor care au răbdare cu mine, care mă susțin și cred în mine”, a mărturisit Sabina Roibu.

Sabina a venit și cu câteva cazuri emoționante cu care s-a întâlnit în acest timp.

„Avem în baza de date o mămică cu două fete. Sunt extraordinare toate trei. Mereu este curat în casă, fetele sunt aranjate iar când am fost vara cu donații la această familie ne-am propus să le ajutăm cu cele necesare pentru a face o reparație cosmetică în cele două odăi unde trăiesc. Recent am fost și am dus fetelor, dar și mamei haine calde și încălțăminte pentru sezonul rece. Intrând în casă eu am simțit că tot ceea ce fac este corect și că eu trebuie să găsesc forțe, oameni și susținere pentru proiectele noastre. De ce? Pentru că în casă era curat, vopsit, văruit și fiecare lucru își avea locul lui”.

Un alt caz marcant a demonstrat bunătate unui băiețel de patru anișori care atunci când a primit o chiflă s-a îndreptat spre câinele lui și au mâncat-o în doi, o gură mușca el, o bucată o rupea și o dădea câinelui.

„De fapt, fiecare casă, fiecare familie la care ajungem are o poveste. Se ascund istorii care uneori te fac să te gândești la ceea ce ai tu și la ceea ce vrei tu să ai în comparație cu ei. În țara asta avem foarte mulți copii flămânzi, desculți și care dorm în frig. Mă doare sufletul pentru ei. Știu undeva în adâncul sufletului că pe toți nu îi pot ajuta –  dar dacă voi împărți din dorința mea de a ajuta oameni sunt sigură că cu timpul vom fi și mai mulți cu asemenea intenții”, a spus Sabina.

Pentru IRIS anul 2021 a fost unul productiv, plin cu zâmbete, lacrimi și mult efort, îi mai așteaptă o ultimă campanie pe care și-o propun să o desfășoare la nivel, iar la anul promit să revină cu proiecte speciale.

Foto: Arhiva personală