Etnologul și folcloristul Tudor Colac, maestru în artă și doctor în etnologie, s-a stins din viață la vârsta de 72 de ani. Trecerea în neființă a maestrului a fost confirmată de feciorul său, Eugen Colac. La distanță de numai o zi, a decedat și soția acestuia, Maria Colac, specialist principal în cadrul Serviciului Stare Civilă.

Fiul familiei Colac, Eugen Colac a spus că tatăl său s-a stins din viață la Spitalul Republican din Chișinău, unde a suportat un atac de cord, fiind infectat cu COVID-19. Luni, 22 februarie, la o zi distanță, a decedat și Maria Colac, soția maestrului Tudor Colac. Rudele, prietenii și toți cei care i-au cunoscut sunt profund îndurerați.

Tudor Colac s-a născut la 10 martie 1948 în satul Dumeni, comuna Costiceni, județul Hotin. În anul 1970, acesta a absolvit Facultatea de Filologie, secția jurnalistică a Universității de Stat din Moldova. Acesta a fost distins cu titlul Maestru Emerit în Artă (1993) și Ordinul de Onoare (2010). A deținut în mai multe rânduri funcții de conducere în cadrul instituțiilor de cultură de noi, desfășurând și o amplă activitate metodico-științifică și literară în domeniul etnografiei. În ultimii ani, Tudor Colac a semnat cărțile „Repere etnologice”, „Cântecul cu aripi frânte”, „Izvoditori de tâlcuri subtile”, „Dicționar de ghicitori” ș.a. A participat la organizarea festivalurilor folclorice de rezonanță în R. Moldova, România, Ucraina și Ungaria. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Uniunii Muzicienilor și al Uniunii Oamenilor de Teatru din R. Moldova.

Maria Colac a avut o activitate prodigioasă în cadrul Serviciului Stare Civilă, în diverse funcții, inclusiv de conducere. Este persoana care a oficializat mii de căsătorii în fața legii, fiind prezentă la întemeierea familiilor, o „colegă apreciată și un profesionist care era gata mereu să fie mentor și călăuzitor”, după spusele colegilor cu care a activat ani de zile.

Rudele Familiei Colac anunță în semn de omagiu că Înmormântarea Mariei și a lui Tudor Colac va avea loc miercuri, 24.02.2021. la cimitirul de pe strada Armenească (centru). începând cu ora 11:00. Cei care doresc să-și ia rămas bun pot  să o facă tot acolo, în biserica de la cimitirul Armenesc, de la ora 17:30, marți, 23.02.2021.

Memorie veșnică răposaților și condoleanțe familiei.