Premiera în medicină. O echipă de doctori din Spania și Grecia a anunțat că a reușit să creeze un ovul din materialul genetic de la două femei. Astfel, a venit pe lume primul copil cu trei părinți biologici, având ADN-ul a trei părinți.

Băiețelul a venit pe lume marți, într-un spital din Grecia, a cântărit 2,9 kg și este perfect sănătos, scrie BBC News.

Doctorii care au asistat acest proces spun că “au scris istorie în medicină”, iar reușita lor ar putea ajuta cuplurile infertile din întreaga lume.
Dar sunt și voci care nu sunt de acord cu această procedură. Este cazul unor experți din Marea Britanie care spun că procedura ridică probleme de etică și nu ar fi trebuit să se realizeze.

Cum s-a realizat procedura

Ovulul produs din nucleul unei femei și mitocondriile alteia a presupus fecundarea cu un spermatozoid masculin. Această procedură a început să se practice pentru a ajuta familiile afectate de probleme mitocondriale, care sunt transmise de la mama la copil. Mitocondriile sunt organite celulare întâlnite în toate tipurile de celule eucariote. Ele mai sunt denumite și “uzinele energetice ale celulei”, deoarece conțin enzime oxido-reducătoare necesare respirației.

În cazul persoanelor care au probleme mitocondriale acestea sunt transmise copilului în momentul fecundării, dar dacă mitocondriile bolnave ale mamei sunt înlocuite cu unele sănătoase de la un donator, copilul scăpă de această problemă.

Cum a rămas însărcinată

În cazul din Grecia, mamă, o femeie de 32 de ani, a fost supusă mai multor intervenții de fertilizare în vitro, dar fără rezultat. După procedura de înlocuire a mitocondriilor și-a văzut visul cu ochii și a devenit mama.

Bebelușul are, însă, și material genetic de la mama donatoare deoarece mitocondriile au un ADN propriu.

„Suntem foarte mândri să anunțăm o inovație internațională în reproducerea asistată și suntem acum în poziția de a ajuta femeile cu boli genetice mitocondriale rare să aducă pe lume copii sănătoși”, a explicat Dr. Panagiotis Psathas, președintele Institutului pentru Viața din Atena.

Sursa

Distribuie articolul: