Avem toată atenția publică canalizată spre COVID-19, însă ne pot scăpa anumite lucruri. Rujeola continuă să circule rapid pe teritoriul Republicii Moldova, afectând persoanele nevaccinate, în special copiii. Agenția Națională de Sănătate Publică anunță că, de la începutul anului 2020 până pe 12 martie 2020, au fost înregistrate șapte cazuri de rujeolă, toate la persoane nevaccinate, cu vârste cuprinse între 5 luni și 22 ani. Printre aceste cazuri, două cazuri au fost de import: unul din Ucraina în luna ianuarie 2020 și unul din România în luna februarie 2020.

În luna martie se înregistrează o răspândire rapidă printre persoanele cu apartenență la unele confesiuni religioase din Chișinău, majoritatea acestora fiind nevaccinate din motive neîntemeiate, dar refuzând categoric vaccinarea prezintă un pericol pentru persoanele apropiate și a celor din jur.

De la începutul lunii martie, fost înregistrat un caz de rujeolă la un copil dintr-o familie cu mulţi copii, cu apartenență la o confesiune religioasă, după care s-au îmbolnăvit și ceilalți patru frați și surori, toți nevaccinați, confirmați de laborator ca pozitivi la rujeolă. În urma contactului bolnavilor cu alți copii și persoane în cadrul activităților organizate de confesiunea religioasă, la o casă de rugăciuni din capitală, au fost notificate alte două cazuri suspecte printre copiii din familii cu aceeași apartenență religioasă, de asemenea nevaccinați. Cazurile sunt în proces de investigare.

Lucrătorii medicali și specialiștii din domeniul imunizărilor bat alarma asupra cazurilor de refuz și ezitare la vaccinare din partea populației care formează comunități nevaccinate și favorizează răspândirea infecțiilor care pot fi ușor prevenite prin vaccinare. În cele mai multe cazuri acestea sunt persoane cu apartenență religioasă care induc motive neîntemeiate de a fi vaccinate.

„Facem un apel către populație de a conștientiza pericolul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare (tusea convulsivă, difteria, oreionul, rubeola, hepatita virală B, tuberculoza, infecția rotavirală, infecția cu pneumococi, infecţia cu Haemophilus influenzae tip b, infecția cu Papilomavirusul uman, etc.), vaccinarea este cea mai eficientă și sigură metodă de prevenire a acestor maladii”, se arată în comunicatul ANSP.

Reamintim că în Republica Moldova acoperirea vaccinală în ultimii ani are tendință de scădere, spre exemplu acoperirea vaccinală cu vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolă (ROR) a fost de: 88% în 2019; 90,3% în 2018 și 87,1% în 2017. Situația epidemică nefavorabilă privind rujeola în mai multe țări din Europa în anii 2016-2018, inclusiv în România și Ucraina, au favorizat importul infecției în Republica Moldova în anii 2018-2019. Astfel, în anul 2018 au fost înregistrate 340 cazuri de rujeolă, dintre care 16 cazuri au fost de import, iar în anul 2019 – din 90 cazuri de rujeolă înregistrate 23 cazuri au fost de import.

Sursa: AGORA.md