Atunci când vorbim despre educația copiilor, există o mulțime de subiecte interesante, complicate și care stârnesc controverse. Totuși, un lucru este clar pentru fiecare părinte, copilul trebuie să se dezvolte multilateral: intelectual, fizic, emoțional, spiritual și social.

Este un lucru bine cunoscut că rolul sportului în viața copiilor este foarte important. Pe lângă faptul că este un obicei bun, practicarea unui sport aduce și o mulțime de beneficii psiho-fizice. Acest lucru se aplică în mod evident atât adulților, cât și copiilor.

Dar când vine vorba despre copii, acestora trebuie să li se acorde o atenție deosebită. Direcționarea copiilor către un stil de viață sănătos, prin sport și alimentație, este un act foarte important, deoarece de aceste obiceiuri sănătoase depinde viața lor ca adulți.

Alegerea potrivită

Un factor care joacă un rol important în abordarea sportului de către copii este cu siguranță „alegerea potrivită“.

Nu există nicio rețetă ideală în ceea ce privește alegerea, deoarece există multe sporturi care aduc mari beneficii. Cu toate acestea, este adevărat că este întotdeauna preferabil să alegeți un sport care se practică în aer liber sau în spații amenajate și echipate corespunzător.

Specialiștii recomandă să ne orientăm conform preferințelor pe care le are micuțul. Este suficient să mergi cu acesta la o școală sportivă din Chișinău , precum este Aquaterra Sport School. Aici, va putea încerca mai multe tipuri de activități sportive, precum: gimnastică, lupte, înot, acrobatică sau dansuri.

Pentru micuții hiperactivi, sunt potrivite luptele, așa ca judo, taekwondo, karate, kickboxing pentru copii. Aceste tipuri de antrenamente îl vor ajuta să controleze energia și să o direcționeze corect.

Dacă nu știi sigur ce e potrivit copilului tău, atunci cursurile de dansuri pentru copii și înotul sunt opțiunile universale. În ambele cazuri micuțului i se va dezvolta un corp atletic, o coordonare bună, echilibru și flexibilitate. Totodată, ambele sporturi sunt benefice în multe cazuri ale vieții.

Ce avantaje aduce sportul pentru dezvoltarea copilului?

Sportul întărește corpul. Sănătatea fizică a micuțului este un factor ce influențează direct creșterea și imunitatea lui. Prin urmare, dacă nu ne dorim ca micuții noștri să nu fie predispuși îmbolnăvirilor, anume antrenamentele vor ajuta la menținerea organismului sănătos. Totodată, sportul pentru copii are un efect benefic asupra dezvoltării scheletului și sistemului neurologic, precum îmbunătățește coordonarea și ajută la evitarea creșterii în greutate.

Formarea unor deprinderi corecte. La momentul actual, oamenii petrec tot mai mult timp între cei patru pereți ai locuinței. Navigarea pe internet sau jocuri video sunt două din activitățile pe care ne place să cheltuim timpul. Pe când frecventarea unui cerc sportiv presupune evadarea din mediul obișnuit – casa. Odată ce dragostea față de activitatea fizică este formată încă din copilărie, persoana este predispusă să ducă un mod de viață similar toată viața.

Sportul întărește rezistența în fața greutăților. Un copil nu cunoaște despre problemele și greutățile care le aduce viața, dar inteligența emoțională, pentru a rezista în fața lor, poate fi formată. Cum? Din nou, sportul este cel care aduce un beneficiu semnificativ. De exemplu, în cadrul unei competiții micuțul poate câștiga sau pierde, iar cu cât mai devreme se ciocnesc copiii cu astfel de situații în sport, cu atât mai curând vor conștientiza că ele sunt similare cu cele din viață.

Dezvoltă persistență și capacitatea de a atinge obiectivele. Sportul te învață să te ridici după ce ai căzut și să nu pierzi niciodată speranța că vei reuși să faci ce ți-ai propus. Iar aceste abilități se formează nu doar în cadrul întrecerilor, dar și în procesul de învățare. De exemplu, copilului nu-i reușește un element de dans sau gimnastică, el îl repeta suficient de mult până îl va învăța.

Într-un corp sănătos – o minte sănătoasă! Deci indiferent de ce va alege copilul tău, este important ca acesta să îndrăgească modul de viață activ. Pe lângă factorii legați de starea de sănătate a organismului, sportul îi va oferi multe lecții de educație, importante pe tot parcursul vieții.

 

Distribuie articolul: