Atunci când la știri vedem o tragedie, un incendiu sau o întâmplare nefericită în viața noastră ne bucurăm enorm că au putut interveni în ajutor pompierii și salvatorii. Niciodată însă nu ne-am întrebat ce eforturi fac echipele de salvatori, ce sacrificii necesită această profesie și cât de riscantă sau sigură este. Am discutat aceste aspecte cu Eric Cernei, pompier, șef schimb al serviciului de gardă la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI. Pe 5 aprilie marcăm în Republica Moldova Ziua profesională a angajaților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, motiv pentru care felicităm toți pompierii, paramedicii și salvatorii cu această ocazie.

Visul copilăriei, realizat!

„De mic copil visam la o profesie mai deosebită. Însă viața m-a adus la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS), unde mi-am făcut inițial studiile. Concomitent, am decis că trebuie să îmi ating și scopul care l-am avut de mic copil. Cu pași siguri am depus toate actele necesare pentru angajare. Am facut-o deoarece îmi place această meserie. Este un „amestec organic” între ordine, disciplină, program bine stabilit și acel sentiment că poți astfel ajuta oamenii. Iată că au trecut deja cinci ani de când pot spune cu mândrie că profesia aleasă merită tot efortul. Familia a avut și are temeri, dar mereu mă susține în orice decizie și acțiune pe care o fac”, ne spune Eric Cernei.

Calitățile esențiale ale unui pompier

„Activez cu o echipă unită și devotată serviciului – asta pot spune sincer. Aptitudinea de a ști să lucrezi în echipă este, de multe ori, unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei profesii. Pentru ca o echipă să activeze trebuie să aibă obiective comune care să le atingă, iar echipa mea are aceste obiective și le izbutește mereu. Apreciez calitățile deosebite ale colegilor mei, cum ar fi responsabilitatea, curajul, devotamentul, atenția, dăruirea față de semeni, interesul pentru stabilirea contactului cu colegii – crucial în misiuni. Cred sincer că ne inspirăm reciproc pentru dezvoltare continuă.

Într-o echipă de pompieri după părerea mea cel mai important este ca fiecare să-și cunoască rolul său și să-și îndeplinească obligațiunile conform regulamentului. Un citat celebru spune „un om poate să fie un element foarte important într-o echipă, dar un om nu poate face o echipă”. Sunt esențiale calități precum: inteligența, săpânirea de sine, cooperarea, determinarea, atitudinea”, spune Eric Cernei.

Riscurile unui salvator

„Riscuri pot fi multe în dependență de caz (incendii, accidente, inundații, cutremur sau alte situații). Începând cu acordarea primului ajutor calificat, în caz de urgență. și terminând cu evacuarea persoanelor din foc – pe toate trebuie să le poți face maxim profesionist. Riscurile sunt mari, iar cel mai mare este de a-ți pierde viața. Urmăm cu strictețe regulile și lucrăm în echipă pentru a minimiza aceste riscuri”, menționează locotenent Eric Cernei.

Creștere profesională continuă

„Criteriile principale de creștere profesională care le oferă țara noastră sunt cursurile de formare inițială (salvatori, pompieri sau paramedici). Apoi urmează schimbul de experiență pe care îl avem cu personalul din România, Polonia și Scoția. Sunt organizate o serie de competiții sportive pentru dezvoltarea armonioasă a capacităților fizice, unde suntem premiați. Iar ce ține de lucrul în teren, zilnic se îndeplinesc lecții cu caracter profesional pentru îmbogățirea cunoștințelor în domeniu”, mai spune șef schimb al serviciului de gardă la IGSU al MAI.

De ce să devii pompier?

„Nu cred că poți convinge o persoană să activeze ca pompier, salvator sau paramedic dacă nu are interesul față de această meserie. Cineva o face pentru a câștiga bani, alții pentru faimă și recunoaștere oficială. Ca orice profesionist, evident că îți dorești un salariu atractiv, orar stabil, posibilitate de a avansa în carieră și condiții bune de muncă”, menționeză tânărul.

Primul gând atunci când pleacă la o chemare?

„Gândurile se împart… În primul rând ne gândim să ajungem cât mai repede la adresa anunțată. Apoi să acționăm cât mai corect posibil.  Și desigur să nu avem victime atât în rândul oamenilor civili, cât și a pompierilor, colegilor”, ne mai spune locotenent Eric Cernei.

Foto: EGOR.MD, arhivă personală