Să te întorci la muncă poate fi dificil chiar și după o scurtă vacanță, darămite după câțiva ani de pauză. Unele mămici așteaptă cu nerăbdare să revină la birou după concediul de îngrijire a copilului, pe când pentru altele această întoarcere poate genera apariția anumitor griji și temeri. Pentru a le face față, trebuie să-ți stabilești din start obiectivele și prioritățile. Fii conștientă de dorințele și abilitățile tale, acest lucru te va ajuta să înlături orice îndoială.

Descoperă-ți motivația. De ce să revii la muncă? Ce ai de câștigat? Realizare de sine, independență,  importanță, o schimbare a „anturajului” – acestea pot face parte din motivația ta, trebuie să fii conștientă de ea și să ți-o amintești ori de câte ori apare un moment de ezitare.

Înțelege-ți prioritățile. Acordă-ți câteva momente pentru a reflecta asupra celor 3 ani în care ai stat acasă lângă copilul tău, admiră rezultatele pe care le-ați obținut și gândește-te ce pui acum pe primul plan? Carieră, maternitate, liniște sufletească, independență financiară? Stabilirea clară a priorităților te va ajuta să-ți atingi scopurile.

Cere sprijin. Nu trebuie să te descurci singură cu totul. Învață să ceri ajutor familiei și prietenilor, să găsești oameni care să te sprijine, să te înlocuiască și să-ți ofere sfaturi, dacă este necesar. 

Evită epuizarea. Când o mamă are grijă de copii, de familie, toată atenția ei este concentrată asupra acestor două valori. Dar când lista include și munca, în special munca la distanță, puterile se epuizează. Transferă unele sarcini altor membri ai familiei și rezervează-ți timp pentru sarcinile de la muncă.

O seară în care să te poți așeza pe canapea cu o ceașcă de cafea și să gândești totul cu calm, poate fi mai mult decât binevenită.

Ce temeri pot apărea? Cum să le depășești?

Ce va face cel mic fără mine?

Nu este nimic mai greu pentru o mamă decât să lase copilul mic în grija unei alte persoane, indiferent de cine este aceasta: mama, bunica, sora, bona sau angajații grădiniței. Fă această schimbare cu cel puțin 2-3 luni înainte de a ieși la birou, timp în care tu îți pot lua câteva sarcini mărunte. Aceasta va oferi copilului timp pentru a se obișnui să stea cu alte persoane, iar tu îți vei reaminti de rutina de la locul de muncă.

Copiii adesea se îmbolnăvesc. Dacă voi avea nevoie de concediu medical, ce va avea directorul de spus?

Cu siguranță nu vei fi singurul angajat din companie, copiii căruia i se pot îmbolnăvi. Iar dacă se poate întâmpla că vei avea nevoie de mai multe concedii medicale? Îți amintim că, conform Codului Muncii, angajatorii sunt obligați să acorde prioritate intereselor angajaților, iar frecvența concediilor medicale nu este un motiv pentru a încălca prevederile legale.

Probabil multe s-au schimbat. Oare voi face față?

Ia legătura cu cineva din colegii de la birou și află ce s-a schimbat. Solicită fișa da post, vezi dacă ți s-au schimbat obligațiile și stabilește ce va trebui să înveți. Poate că nici nu s-au schimbat prea multe, iar 2-3 ani nu sunt suficienți pentru a-ți șterge cunoștințele. Dacă totul s-a schimbat drastic, atunci fă o listă cu ceea ce trebuie să înveți sau ce cursuri ar trebui să urmezi.

Revenirea la muncă  după concediul de îngrijire a copilului poate fi stresantă și solicitantă, însă dacă conștientizezi fricile și cauzele lor, le poți depăși cu ușurință. Ai încredere în tine!

Autor: Rodica Iațcu

Distribuie articolul: