Retinolul și retinoizii – două componente care au revoluționat industria cosmetică în ultimii ani. Sunt adesea confundați unul cu altul, dar au același scop – un ten tânăr, îngrijit și frumos.

Ce este retinolul? Este o formă a vitaminei A, care se găsește în mod natural în pielea noastră. El răspunde de tratamentul ridurilor și totodată, de elasticitatea pielii.

Retinoizii sunt derivați ai vitaminei A care sunt transformați în acid retinoic. Încă o diferență dintre retinol și retinoid este că retinolul are o concentrație mai mică de acid retinoic, în comparație cu retinoizii.

Așadar, pentru a utiliza în rutina de îngrijire a tenului un produs ce conține retinol, nu vei avea nevoie de recomandarea și observația cosmetologului. Retinoizii, în schimb, se vor introduce treptat în rutina de îngrijire. Ba mai mult, unele produse ce conțin retinoizi le vei putea achiziționa doar dacă sunt prescrise de medicul dermatolog – cosmetolog.

Un alt moment bun de știut este că retinoizii au efect cumulativ, deci vor acționa nu de la prima aplicare, ci în timp. Retinoizii pot fi aplicați atât pe cale orală, sub formă de pastile (de pildă, Izotretinoina), cât și la nivel local extern.

S-a dovedit clinic că retinoizii sunt foarte eficienți în lupta cu acneea, ridurile și alte probleme ale pielii, deoarece stimulează producerea de colagen, procesul de reînnoire al celulelor, și sunt responsabili de capacitatea de a reduce inflamația.

Dacă ai convenit cu specialistul tău că vei introduce retinolul în rutina ta de îngrijire, trebuie să ții cont de faptul că aceste produse se vor aplica doar seara. De ce? Razele solare pot reduce efectul acidului retinoic.

De asemenea, produsele cu retinol se aplică pe un ten curățat și hidratat. Nu uita, este un component destul de agresiv și este indicat în prealabil să faci testul cutanat pentru a evita alergiile sau reacțiile adverse care pot fi serioase, de la pete pigmentare până la arsuri. Ar fi bine să procuri produse ce hidratează foarte bine tenul, pentru că acidul retinoic are capacitatea de a usca excesiv tenul.

O altă regulă de aur în utilizarea retinoizilor este protecția solară obligatorie pe tot parcursul anului. Vei utiliza o cremă SPF 50 întru evitarea pigmentării și îmbătrânirii tenului.

Retinoizii pot fi naturali și sintetici. Cei naturali sunt derivați ai vitaminei A, iar cei sintetici sunt produși în laborator. Crearea retinoizilor sintetici a avut drept scop reducerea reacțiilor adverse, dar păstrarea aceluiași efect.

Adesea, când alegi un produs cu retinol și te uiți pe lista de ingrediente, te trezești în dificultate. Care sunt denumirile substanțelor ce conțin retinol sau retinoizi? Deci, reține:

  1. Retinoizii naturali: retinyl palmitate, retinol, retinadehyde, tretinoin.
  2. Retinoizii sintetici: adapalene, tazaroten, isotretinoin.

Cel mai puternic retinoid este considerat acidul retinoic și se găsește sub formă de tretinoin, adapalene, tazaroten și isotretinoin.

Cine poate folosi retinoizi în produse cosmetice?

  1. Persoanele cu ten normal cu vârsta de 20 – 30 ani pot folosi produs ecu retinyl palmitate sau retinol.
  2. Persoanele cu ten sensibil predispus la iritații și roșeață pot folosi retinyl palmitate.
  3. Tenul matur cu pete pigmentare va avea nevoie de acid retinoic.

Așadar, ce alegem? Care produse sau mărci ce conțin retinoizi ni se potrivesc? La această întrebare vei afla răspunsul numai după vizita la medicul dermatolog – cosmetolog. De ce? Fiindcă este necesar să iei în calcul o sumedenie de factori: starea pielii tale, problemele specifice tenului tău, modul în care reacționează pielea ta la aceste componente etc. De aceea, recomandăm din tot sufletul să te informezi din articolele noastre, dar orice alegere făcută s-o discuți cu specialistul la consultație.

Distribuie articolul: