Fructele de mare nu sunt doar delicioase, ci și foarte sănătoase. Creveții sunt de departe cele mai populare fructe de mare. Sunt ușor de preparat acasă. Iar pentru ca felul de mâncare să capete un gust deosebit, faceți un sos de creveți. Se recomandă să-l serviți separat într-un sos și să udați fructele de mare imediat înainte de a le mânca.

Care este cel mai bun sos pentru creveți?

Cu siguranță este greu de răspuns. Cert este că creveții au un gust neutru, deci cel mai mult tipuri diferite sosuri. De obicei, fructele de mare sunt servite cu sosuri picante sau dulci-acrișoare. Dar nu mai puțin armonioasă este combinația de creveți și sos cremos delicat. Dacă intenționați să gătiți creveți, este mai bine să pregătiți un sos pe bază de smântână, smântână sau iaurt.

Sosurile cu gust acru, dulce-acru și picant sunt mai potrivite pentru creveții prăjiți. Puteți găti sos de roșii, precum și sos cu usturoi sau hrean. Creveții merg foarte bine cu sos de soia și mirodeniile tradiționale „orientale” – ghimbir, curry, coriandru măcinat.

Fapte interesante: creveții au fost folosiți pe scară largă în alimentație încă din antichitate.

În Grecia antică, aceste moluște erau preferate la coacere, înșirate pe frigărui de lemn. Acest fel de mâncare era disponibil chiar și pentru cele mai sărace segmente ale populației, deoarece creveții erau ușor de obținut pe coastă la reflux, scrie food-of-dream.com.

Creveți în sos cremos – principii generale de gătit

Cremă. Grăsimea depinde de gustul personal, cineva preferă sosuri bogate și cineva preferă opțiuni mai ușoare. În orice caz, crema trebuie să fie proaspătă, naturală, fără aditivi îndoielnici.

 Ingrediente suplimentare. De obicei, vasul se prepară cu adaos de usturoi, ceapă, broccoli, uneori se folosesc alte legume. Sucul de lămâie este un companion frecvent al moluștelor, uneori vin și chiar brandy sunt adăugate, astfel de rețete sunt puțin mai mici.

Condimente, verdeață. Toate tipurile de ierburi italiene sunt potrivite pentru creveți, busuiocul este deosebit de bine combinat cu ei, dar este posibil să se completeze fel de mâncare cu mărar obișnuit. Merge bine cu piper negru de fructe de mare, care este mai bine să se macină chiar înainte de gătit.

Creveți într-un sos de usturoi cremos

Nu va dura mai mult de zece minute pentru a găti astfel de creveți într-un sos cremos, dar numai dacă aveți scoici curățați. În caz contrar, va dura un pic mai mult timp.

Ingrediente

• 250 g creveți;

• trei căței de usturoi;

• 2 tocuri de busuioc;

• 20 g cl. ulei;

• un pahar de cremă;

• 4 boabe de piper, sare.

Gătitul

1. Puneți uleiul pe tigaie, topiți, dar nu fierbeți.

2. Desprindeți usturoiul. Două felii așezate în unt, se prăjește timp de un minut pe fiecare parte. Cel de-al treilea cățeluș se mănâncă.

3. Scoateți usturoiul, aruncați-l și turnați imediat crema proaspătă, aduceți-o la fierbere.

4. Împingeți creveții decojiți, presărați cu usturoi, amestecați și fierbeți la foc mic timp de două minute.

5. Se taie busuiocul, se prepară sarea. Adăugați toate acestea la tigaie, gătiți încă două minute. Vasul este mai bine să se macină, astfel încât frunzele mari să nu plutească. La voia noastră vom lua niște ciupituri mici de iarbă uscată.

6. Scoateți tava de pe placa fierbinte, pentru a nu exagera clamele, altfel ele vor deveni dure și lipsite de gust.

7. Răspândiți creveții pe o farfurie cu orez sau paste făinoase, turnați sosul peste vasul lateral. Porumbei zdrobiți, presărați ușor vasul deasupra.

Creveți într-un sos de brânză cremoasă

Pentru acest sos, puteți folosi orice fel de brânză, dar pentru o consistență omogenă este mai bine să luați acele tipuri care se topesc bine.

Ingrediente

• 400 g creveți decojiți;

• 100 de grame de brânză;

• 400 de grame de cremă cu conținut scăzut de grăsimi;

• două linguri de unt;

• două căței de usturoi;

• o lingura de suc de lămâie;

• mărar, sare.

Gătitul

1. Topiți orice unt pe o tigaie obișnuită, puteți folosi o bucata de unt sau câteva linguri de măsline.

2. Peel cuișoare de usturoi, împușcat împrumut, nu trebuie să se macină. Se prăjește în ulei pentru a transmite aroma ușoară a vasului.

3. Scoateți usturoiul și aruncați imediat creveți. Se prăjește la foc mare timp de un minut, presărați scoici cu suc de lămâie.

4. Apoi, se toarnă în cremă, ia un produs cu conținut redus de grăsimi, pe măsură ce se adaugă mai mult brânză. Dați-le fierbere, preparați scoici pentru două minute.

5. Acest timp este suficient pentru a freca brânza. Grind, se toarnă în tigaie, dar nu o mână. Răspândiți pe întreaga suprafață, amestecați ușor cu o spatulă.

6. Sărați sosul, lăsați brânza să se topească și scoateți creveții din foc. Trecem pe plăci curate sau pe partea de sus a garniturii, garnitură cu mărar proaspăt.

Creveți într-un sos de vin cremos

Vin pentru acest fel de mâncare ar trebui să fie luate numai alb și uscat, nici o alta băutura subliniază gustul de fructe de mare.

Ingrediente

• 260 g creveți;

• 60 ml de vin;

• 20 ml de ulei;

• un pahar de cremă;

• 1 ceapă;

• 1 linguriță. Plante provensale.

Gătitul

1. În cazul în care creveții sunt în coajă, acestea trebuie să fie curățate în avans, astfel încât clamele să fie aproape de mână.

2. Turnați uleiul, reîncălziți. Tăiați o ceapă bulb mare, puteți folosi un cap mic. Puneți untul. Se prăjește până la culoarea roșie, apoi se îndepărtează.

3. Adăugați scoici decojiți la uleiul aromatic. Se prăjește doar un minut.

4. Turnați vinul alb pe creveți, așteptați să se evapore. Deoarece tigaia este fierbinte, nu va dura mai mult de un minut.

5. Crema de sare, adăugați imediat ierburi dovedite pentru a le sau doar busuioc tocat, se amestecă.

6. Turnați vasul cu cremă, aduceți la fierbere la căldură maximă. Agitați rapid și scoateți tigaia, nu numai din căldura, ci și de la placa fierbinte.

7. Acoperiți, lăsați timp de zece minute, adăugați piperul la gust.

Creveți într-un sos gros de cremă cu ceapă

Pentru astfel de creveți într-un sos cremos, este de dorit să folosiți o ceapă albă și delicată, bucățile nu trebuie să se întindă prea tare sau uscate.

Ingrediente

• 2 cepe;

• 240 ml de cremă;

• 280 g creveți;

• o lingură de făină;

• condimente;

• o lingura de suc de lămâie;

• trei linguri de unt;

• Vasul pentru decorare.

Gătitul

1. Curățați ceapa, tăiați în bucăți mici, puneți într-o tavă preîncălzită cu orice ulei disponibil. Se prăjește la căldură scăzută, astfel încât ceapa ajunge la moale.

2. Răspândiți creveții pe o placă de tăiere și presați uniform cu făină de grâu. Puteți folosi un filtru.

3. Trimiteți scoici în tigaie, prăjiți pentru o clipă focul cel mai înalt.

4. Umpleți vasul cu cremă, condimentați cu sare,  se toarnă suc de lămâie.

5. Încălzim totul împreună cu sosul pentru câteva minute, uităm la pregătirea creveților. Scoateți din căldură.

6. Răspândiți pe un vas, utilizați busuioc pentru decorare. Poți tăia câteva frunze, stropi în sus.

Distribuie articolul: