Ești tânăr, neliniștit și, poate, milionar? Ești proaspăt căsătorit și vrei să-ți duci soția într-un loc deosebit? Sau poate vrei, pur și simplu, să petreci frumos seara în Chișinău? Localuri din capitală te așteaptă cu brațele, ăăă, ușile deschise, lumânările aprinse și chelnerii zâmbitori. Dar nu toate. Stop! Există măcar vreo unul? Răspunsul într-o formă detaliată și extrem de delicată îl aveți mai jos.

Totuși, înainte să citiți întregul meu articolul părtinitor, nu uitați – eu nu sunt fată pretențioasă, ba dimpotrivă – empatică, înțelegătoare și iertătoare. Iubesc omenirea, mă prăpădesc după oameni buni și frumoși, dar mai ales, respect rodul muncii cu sudori ai acestora.

Cu toate astea, glamour-ul din Chișinău îmi sare în ochi mult prea des. Glamour inventat pe de o parte de localuri super fashioniste, pe de altă parte, de cei care îi vizitează – dive și macho boys în călduri.

Unde în altă parte chelnerii sunt mai mândri ca oaspeții? Unde în altă parte trebuie să rogi să ți se aducă bonul de casă? Și unde în altă parte trebuie să ceri Condica de Reclamații ca să fii tratat ca un om normal.

Și aici nu e vorba doar de personal, de viteza cu care se mișcă ei printre mese pline de ospețe delicioase și abilitatea lor de a fi zâmbăreți, și drăguți – elemente cruciale, de fapt. De multe ori m-am simțit obligată să le salvez eu buna imagine și să fac tot felul de compromisuri nasoale, decât să mă cert cu ei.

Pe de o parte – localurile din capitală, pe de altă parte noi, cei care le vizităm – toți făcuți din același aluat. Oare?

5 motive ale penibilității localurilor din capitală

  • 1.    Originalitatea fără granițe

Câte localuri originale ați văzut voi în capitală? Unul? Două? Poate… trei? Kitch is all around.

Or, și mai bine, dacă vrei peștișori, acvariu și priveliște mirifică – du-te într-un club, acolo ei sunt în lumea lor: drogați de fum, îmbătați de beat… mai mult morți decât vii. Dar ce ne pasă nouă? E frumos!

Vrem locuri unde să zicem „wow!” de cum am pășit înăuntru să rămânem cu gura căscată dată fiind frumusețea și neasemănarea acestora cu nici un alt loc din preajmă.

  • Mâncare delicioasă

De câte ori ți-ai dorit să dai bucătarului cu pizza în cap? Sau măcar să-i lași un compliment drăguț? De câte ori ai făcut-o? Prea fierbinte. Prea rece. Lipsită de gust. Departe de specificul ei național. Și lista poate continua.

Chiar recent mi-a povestit cineva cum a mânat pizza Diablo cu ardei iuți cruzi dat fiind faptul că bucătarul a uitat să-i adauge și i-a pus, efectiv, cruzi deasupra atunci când clienții au întrebat de ce Diablo nu e nici pe departe Diablo? Ei bine, a devenit! Mission completed. Ardei iute crud în pizza aproape crudă. Poftă mare!

  • Țigară înmiresmată

Încă se mai fumează și acest fapt încă mai deranjează. Au fost localuri în care atmosfera fascinantă produsă de chelneri neatenți și deservire proastă a fost distrusă de fumul de țigară.

  • Muzică clasică

Moldovenii noștri nu pun manele și asta e bine. Totuși dau muzica cam tare uneori. Cam încet în alte dăți. Muzica bună e de o extremă raritate.

  • Gândacul de colorado

Ei bine, am văzut panglica aceasta controversată în localuri. Atâta timp cât trezește resentimente și dispute, locul ei nu este într-un loc ce a fost proiectat să fie drăguț, care ar trebui să atragă și nu să repugne clienților.

Iar noi, ca și clienți, ne comportăm oare adecvat? 3 dovezi că nu.

  • Cultură europeană

Știm noi să mergem la Martini fără să ne îmbrăcăm vulgar? Fără să avem fițe nefondate și comportament indecent?

Știm noi să nu ne deranjăm aproapele și să nu să dăunăm prin manifestările noastre moldovenești zgomotoase întâlnirii romantice a cuplului de alături? Unii știu, alții mai au ce învăța la acest capitol.

  • Onestitate și din partea vizitatorilor

De multe ori am auzit că schimbarea începe de la noi. Dar nu ne este încă foarte clar ce schimbare și cum s-o facem. De multe ori suntem pur și simplu toleranți. Dai singur afară musca din mâncare, (păi dac-o rogi frumos iese și singură!), vorbești tare ca să acoperi maneaua ce urlă și aștepți câte 20 de minute să ți se aducă restul. Ba mai și lași bacșiș când ești siguri că nimeni nu l-a meritat. Dar cum să nu lași?! O să te considere chelnerul sărac și zgârcit! D-apoi ce rușine; și cum mai scapi acum de gura lumii?

  • Facebook, Instagram și viață reală

Nu, nu, nu putem noi să mergem undeva fără să facem poze la mâncare, am mai văzut noi opere de artă? Mona Lisa e o urâtă pe lângă lasagna ta cu pui! Mega tendința aceasta e totodată boală și realitate fascinantă. Așa funcționează generația noastră. Ne mândrim mai rar cu cărțile pe care le lecturăm și mai des cu borșul de la cantină.

Facem publicitate celor mai proaste localuri în rețele sociale fără să avem scrupule, rezerve sau regrete.

Distribuie articolul: