„Coronacriza” a pus pe brânci antreprenori din toată lumea, iar Republica Moldova nu este o excepție. Unii și-au sistat activitatea, iar alții… s-au reinventat! Sergiu Malai, face parte din antreprenorii din cea de a doua categorie. Află-i mai jos povestea afacerii pe timp de pandemie, și vezi la ce soluție a apelat ca să achite salariile clor 25 de angajați.

Sergiu Malai deține o fabrică de haine și articole din tricotaj pentru piața locală și cea externă. Pandemia de coronavirus l-a obligat să-și sisteze pentru o perioadă activitatea economică. După o pauză de trei săptămâni, a găsit o soluție pentru a putea achita salariile celor 25 de angajați. Mai exact, și-a reprofilat afacerea și a trecut la producția măștilor de protecție, în parteneriat cu un producător autohton de cămăși.

„Încasările au scăzut enorm în ultima perioadă. Noi lucrăm pentru extern, pentru companii mari din Europa, practic toate sunt din nordul Italiei. Avem parteneri responsabili, am avut semnale din partea lor că situația e dificilă și că unele lucruri se vor schimba. Am stat trei săptămâni acasă, timp în care ne-au venit diferite idei, ce să facem mai departe. Dar producția de măști a apărut în urma unei propuneri a unei firme, trebuia să o ajutăm în producția lor. Așa a început totul, practic a venit o ofertă”, a declarat directorul „Hermina”, Sergiu Malai.

Antreprenorul spune că, datorită acestei reprofilări, îi reușește să mențină fabrica pe linia de plutire. „Ceea ce e bine în situația dată, e foarte bine să poți să te menții pe linia de plutire. Asta ne ajută să rezistăm economic. Noi nu avem un adaos mare la măști. E o concurență destul de puternică. Ne reușește să plătim strict salariile angajaților. Dacă ne referim la alte cheltuieli, precum chiria, energia electrică, alte servicii, nu este suficient”, a explicat el.

Compania produce până la 1.500 de măști pe zi. „Noi avem aviz sanitar eliberat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Noi măștile le producem din polipropilenă nețesută, materialul din care se fac măștile chirurgicale. Nu le facem din tricot sau stofă. Avem în general organizații care cumpără măștile, firme particulare. Sunt clienți care ne-au găsit, au făcut o achiziție, apoi alta. Sunt și instituții medicale cărora le-am livrat măști. Am avut situații în care persoane din străinătate au venit cu inițiativa să cumpere măști și să facă o donație spitalelor”, a povestit antreprenorul.

Materia primă folosită la producția măștilor este de import. „Acum avem, dar nu suntem siguri că pe viitor vom avea”, a ținut să precizeze Sergiu Malai. „Cât o să existe cerere și materie primă, o să facem măști”, a adăugat el.

Totuși, compania plănuiește să revină treptat la activitatea normală. „De câteva zile am început să lucrăm și pentru clienții externi, dar facem și măști. Noi revenim la activitatea noastră normală, către clienții noștri din extern, dar și să facem produsele pentru piața locală. Nu ne-am gândit să exportăm. Noi încercăm să acționăm tactic, informația foarte rapid se schimbă. Luăm decizii tactice pe termen scurt. Suntem în situația să ne conservăm, să menținem lucrurile pe care le avem și, în funcție de cum o să evolueze lucrurile, vom lua decizii”, a declarat directorul „Hermina”.

„Eu vorbesc și cu alți producători. Producția de măști nu e o afacere, e o chestie de supraviețuire. Cu producerea măștilor toate problemele nu o să se rezolve, dar ne străduim și e foarte important să acceptăm lucrurile așa cum sunt, să păstrăm un optimism, fiindcă lucrurile acestea se vor termina, cu siguranță lucrurile nu vor mai fi așa cum au fost. E clar că consumul va scădea, vedem că și planurile clienților externi s-au schimbat, volumele pe care le producem sunt mai mici. Consumul va scădea și ar fi bine ca criza să ducă către un consum mai responsabil al oamenilor”, a declarat Sergiu Malai.

Acesta a subliniat că reprofilarea activității companiei este o soluție de moment. A funcționat și datorită existenței unei linii de creditare, ceea ce a permis crearea unui fond de rezervă.

Sursa: AGORA