Papa începe un al doilea deceniu mai „revoluționar”, scrie elmundo.es. Printre obiectivele lui Francisc se numără să revizuiască celibatul, să modereze Vaticanul „macho” și să călătorească la Kiev și Moscova.

Nu este ușor să ai proiecte la 86 de ani, dar Francisco le are. Papa, venit de la sfârșitul lumii, își începe al doilea deceniu deschis la trecerea în revistă a celibatului, conștient că Vaticanul este profund macho, în pază împotriva ideologiei de gen și cu dorința de a călători la Kiev, dar și la Moscova. În planuri este să viziteze și Argentina, țara sa natală, pe care nu a mai pus piciorul de când a fost ales reprezentantul lui Dumnezeu pe Pământ, în 2013. Dar asta va trebui să aștepte: Argentina este, pentru el, un pariu mereu complex.

A fost văzut în acest weekend în Bazilica Luján, cel mai important templu religios din Argentina. Francisco a fost axa unei sărbători pentru cei zece ani de papalitate. „La Liturghie ne rugăm pentru Papa, nu pentru un Papă; ne rugăm pentru Papa pe care îl avem: Papa Francisc”, a spus episcopul Pedro María Laxague când a convocat întâlnirea.

Francisco a sperat că această masă va marca o pauză în politica argentiniană canibalistă, o lume în care nu există aproape niciun dialog între guvern și opoziție, prinsă de tensiune constantă și catastrofizare. Au fost invitați toți liderii politici, președintele, foștii președinți și șefii diferitelor partide politice. În acest sens, a fost un eșec, doar președintele Alberto Fernández a participat. Într-un alt sens, a fost un succes: părintele Pepe Di Paola, foarte apropiat de Francisc în preferința sa pentru cei săraci, a realizat o mobilizare masivă a celor mai marginalizate și îndelungate pături ale societății.

Este un pelerinaj al speranței. „Nu un băiat mai puțin din cauza drogurilor” este un pelerinaj mărturie. Privește ce s-ar putea face cu ajutorul lui Dumnezeu, este un pelerinaj constructiv”, a spus Francisco într-un mesaj video. „Este posibil împotriva infracțiunii de droguri care distruge, se poate deschide o alternativă. Hogares de Cristo nu sunt doar o mână de ajutor, ci și iubire, un cămin în care se poate reînarma și întări viața pentru a se reinsera în altul. cale în societate”.

Fără a călca piciorul în Argentina, Francisco este mereu acolo. A fost în ultimele zile sub formă de interviuri în două dintre cele mai importante mass-media din țară, La Nación și Infobae, lungi conversații în care a discutat multe subiecte cu simplitatea și confortul de a vorbi „în argentiniană”.

El i-a spus lui Daniel Hadad, fondatorul Infobae, că celibatul religios poate fi revizuit: „Celibatul în biserica de Vest este o prescripție temporară: nu știu dacă se rezolvă într-un fel sau altul, dar este provizoriu în acest sens; nu este veşnică precum hirotonirea preoţească, care este pentru totdeauna, fie că îţi place sau nu. Fie că o părăseşti sau nu este o altă treabă, dar este pentru totdeauna. Pe de altă parte, celibatul este o disciplină”.

Papa în timpul binecuvântării „Urbi et Orbi” după slujba de Duminica Paștelui, în 2017.AFP

„Deci ar putea fi revizuit”, întreabă intervievatorul. „Da. Da. De fapt, toți cei din Biserica Răsăriteană sunt căsătoriți. Sau cei care vor. Acolo fac o opțiune. Înainte de hirotonire, opțiunea de a se căsători sau de a fi celibat.”

În același interviu, Francisco îl definește pe cardinalul spaniol Julián Herranz drept „un tip grozav”, care, adresându-se conspirațiilor și criticilor la care este obiectul primului papă latino-american din istorie, a spus următoarele: „Am lucrat timp de șase ani. Papi și toți au fost criticați. Din cei șase pontifici, poate că diavolul a pradat pe doi, cu Paul al VI-lea și cu Francisc”.

„Herranz are experienta. Herranz este medic, ulterior a intrat in Opus Dei, a fost hirotonit preot. Are 92 de ani. Zilele trecute mi-a scris o scrisoare foarte frumoasa. Sunt foarte apropiat de Herranz, un prieten foarte apropiat. . Nu stiam ca a spus asta cuiva din timp. Nu pot judeca daca este adevarat sau nu. Dar uneori exista rezistenta dar cele rele. Nu cele bune”.

În dialogul său cu Elisabetta Piqué pentru La Nación, Francisco este direct despre „ideologia de gen”: „Este una dintre cele mai periculoase colonizări ideologice. Merge dincolo de sexual. De ce este periculos? Pentru că diluează diferențele și bogăția. a bărbaților și femeilor și a întregii umanități este tensiunea diferențelor”.

Papa Francisc se întâlnește cu papa emerit în timpul liturghiei de canonizare a Papilor Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea la Sfântul Petru din Vatican. AFP

Vaticanul este „macho” și „machismo este rău”, i-a spus Francisc lui Hadad, deși nu a continuat problema ca femeile să poată fi la egalitate cu bărbații în Biserică. “Uneori, celibatul poate duce la machism. Un preot care nu știe să lucreze cu femeile îi lipsește ceva, nu este matur.”

Francisco nu se uită la televizor, nu folosește un telefon mobil, nu citește rețelele de socializare și își scrie numeroasele e-mailuri de mână, astfel încât o secretară să le poată transfera pe computer. Ultima dată când și-a luat o vacanță, spune el, a fost în 1975.
În favoarea „capitalismului de piață” și împotriva „comunismului depersonalizat”, el descrie regimul lui Daniel Ortega din Nicaragua drept o „dictatură grosolană”, pe care o compară cu „dictatura comunistă din 1917 sau dictatura hitleristă din 1935”.

El vrea să călătorească la Kiev, dar numai dacă poate călători și la Moscova, a asigurat el La Nación. Războiul din Ucraina, a spus el, devine important pentru că este în Europa: „Aș vrea să marchez un lucru despre război. Acest război ne doare foarte mult pentru că îl avem lângă noi, dar lumea a fost mereu în război. . Cel puțin pentru o lungă perioadă de timp un secol. Am uitat de Yemen, de exemplu. Băieții din Yemen. Am uitat de Rohingya, Myanmar, toată drama aia de război. Am uitat de Goma, în nordul Congo-ului și Rwanda. Desigur, din moment ce acest război este de alături, îl avem deja foarte aproape, ne atrage atenția. Dar nu ne oprim din luptă.”

Distribuie articolul: