Marele actor, umorist și regizor, Gheorghe Urschi, împlinește astăzi 73 de ani. Tradițional, cu această ocazie, rudele și artiștii mergeau în vizită la maestru, pentru a-l felicita. Din păcate, în condițiile de pandemie, acest lucru nu a fost posibil, astfel prietenii și admiratorii au venit cu mesaje calde de felicitare în mediul online.

Artiști, prieteni și admiratori ai creației lui Gheorghe Urschi au venit cu felicitări calde pentru maestru prin intermediul rețelelor sociale.

„Prieteni, găsiți 2 minute și scrieți un mesaj de felicitare maestrului Gheorghe Urschi! Noi îi Mulțumim mult pentru umorul deosebit și glumele care ne-au făcut copilăria mai frumoasă! Sănătate și bucurii!”, transmite interpretul Adrian Ursu.

„La mulți ani și multă sănătate maestre Gheorghe Urschi, vă iubim și vă apreciem!”, scrie Victoria Lungu.

„Actorul, regizorul, umoristul și scriitorul Gheorghe Urschi, Artist al Poporului, deținător al „Ordinului Republicii”, laureat al Premiului Național, a împlinit astăzi frumoasa vârstă de 73 de ani.

„Gheorghe Urschi este regele umorului din R. Moldova. El scrie piese, le regizează, și tot el le joacă. Umorul lui nu este răutăcios. Ce să vă mai spun… Puțini sunt ca el. Le-aș sugera celor de la televiziune să-l tolereze, să nu-l scoată din grila de emisiuni, pentru că un al doilea Urschi nu avem.” – spunea Gheorghe Pârlea.

Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale și al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A editat câteva volume de nuvele: „Dealul fetelor”, „Insula adolescenței”, „Băiatul cu ghitara”, „Cazuri și necazuri”, „Eu sar de pe fix”, „Scrieri alese în trei volume”. A tradus din literatura rusă: M. Gorki, A. Vampilov, V. Astafiev ș.a. A scris versuri pentru mai multe cântece și a compus câteva piese de muzică ușoară. De asemenea, a semnat și a regizat trei filme: „Cine arvonește, acela plătește”, „Văleu, văleu, nu turna!” și „Fenta”.

A devenit vestit și datorită emisiunii televizate „Teatru de miniaturi”, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei împreună cu Maria Urschi, Gheorghe Pârlea, Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

Ne închinăm cu pietate, stimate domnule, Gheorghe Urschi!

LA MULȚI ANI cu sănătate! Exprimăm recunoştinţă şi respect faţă de DVS., pentru contribuţia enormă în domeniul culturii naționale”, este mesajul transmis de Direcția Cultură a municipiului Chișinău.

Totuși, Mariana Mihăilă a găsit ieșire din situație și l-a vizitat pe maestru, felicitându-l de afară, în fața geamului.

Tradiția e tradiție şi trebuie respectată! Ca în fiecare an şi astăzi l-am felicitat pe Regele Umorului Moldovenesc-…

Publicată de Mariana Mihaila pe Luni, 18 ianuarie 2021

 

Fiicele artistului, Laura și Liliana, sunt alături de el și i-au pregătit o mică surpriză atât artistului cât și nouă, familor, publicând o fotografie realizată chiar astăzi: „Să trăim clipa și să luăm ce este mai bun de la fiecare zi. Vă pupăm!”

Născut la 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, marele artist, de-a lungul carierei sale, a jucat în numeroase spectacole și filme, a scris cărți și piese de teatru, a regizat zeci de spectacole, a semnat versuri și muzică pentru mai multe melodii. În 2012 maestrului i s-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic. Pe 18 ianuarie 2014, de ziua sa de naștere, a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău. Din 26 august 2019 Gheorghe Urschi este Laureat al Premiului Național.

La mulți ani, plini cu sănătate, Maestre Gheorghe Urschi!

Descoperiți mai multe bancuri și glume marca Gheorghe Urschi, în video de mai jos.