S-au înregistrat 6,55 de milioane de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 7 zile, un nou record absolut de când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat începutul pandemiei în martie 2020, potrivit AFP. În același timp, OMS a avertizat că Omicron prezintă un risc „foarte mare” și că ar putea să copleșească sistemele sanitare naționale, scrie digi24.ro

Varianta super-contagioasă a depășit recorduri în mai multe țări în perioada 22-28 decembrie, numărul de infectări noi crescând cu 37% față de cele șapte zile anterioare perioadei monitorizate de AFP.

Noul val al pandemiei, cel mai grav de până acum din Europa, a forțat guvernele lumii să facă manevre de echilibristică între impunerea de noi restricții și nevoia de a menține economia și societatea deschise, la doi ani după ce a apărut virusul, în finalul anului 2019.

Mai multe țări au avertizat deja că numărul de infectări și spitalizări ar putea să explodeze după perioada de sărbători, oferind o imagine sumbră a viitorului lumii care se îndreaptă spre al treilea an de pandemie.

Studiile experților din domeniul sănătății arată că Omicron, care a devenit între timp varianta dominantă în mai multe țări, prezintă un risc mai mic de spitalizare decât tulpina Delta, dar OMS îndeamnă la prudență.

„Riscul general al noii variante Omicron rămâne foarte ridicat”, a precizat organizația internațională. „Probele arată cu consecvență că varianta Omicron are un avantaj de răspândire față de Delta, cu un timp de dublare (a numărului de infectări) de două sau trei zile.”

Mai bine de 5,4 milioane de oameni din lumea întreagă au murit de COVID-19, dar numărul de decese a scăzut până la o medie de 6.450 de cazuri pe zi în ultima săptămână – cea mai scăzută rată din octombrie 2020 și până în prezent, a informat AFP.

Circulaţia simultană a variantelor Delta şi Omicron ale noului coronavirus produc un „tsunami de cazuri”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, transmite Reuters.

„Delta şi Omicrom sunt în prezent nişte ameninţări gemene care împing cazurile spre numere record, ajungându-se la creşteri ale numărului de pacienţi care necesită spitalizare şi numărului de decese”, a declarat directorul general. „Sunt foarte îngrijorat că (varianta) Omicron, care este foarte transmisibilă şi se răspândeşte în acelaşi timp cu Delta, va conduce la un tsunami de cazuri”, a mai spus șeful OMS.

Conform lui Ghebreyesus, OMS susţine necesitatea ca fiecare ţară să ajungă la un nivel de acoperire vaccinală de 70% până la jumătatea anului 2022, ceea ce ar contribui la stoparea fazei acute a pandemiei.

Sursa:  digi24.ro

Distribuie articolul: